«Latvijas Balzams»: Nav pamata lielam optimismam par alkohola nozares dinamisku izaugsmi nākamgad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav pamata lielam optimismam par alkohola nozares dinamisku izaugsmi nākamgad, atzina alkoholisko dzērienu ražotāja AS «Latvijas balzams» valdes priekšsēdētājs Intars Geidāns.

Pēc viņa teiktā, divi būtiskākie «Latvijas balzamu» kā vietējo ražotāju ietekmējošie faktori šogad un arī ilgtermiņā ir akcīzes un citu nodokļu paredzamība un nelegālā alkohola apkarošana. «Lai arī iekasētais akcīzes nodoklis šogad uzrāda pozitīvu dinamiku attiecībā pret plānoto, būsim godīgi, izaugsme ir neliela un tās pamatā ir pārdošanas straujais kāpums Igaunijas pierobežā, kā reakcija uz straujo akcīzes pieaugumu kaimiņos,» sacīja Geidāns, piebilstot, ka nākamgad nav objektīva pamata lielam optimismam par dinamisku nozares izaugsmi.

Geidāns sacīja, ka nozare joprojām jūtīgi reaģē uz akcīzes nodokļa izmaiņām, un arī nelegālā alkohola ietekme joprojām saglabājas augsta. «Paturot prātā cikliskumu, ļoti negribētos atkārtot 2009.-2012.gada krīzes mācību, kad kontrabandas un citas nelegālās izcelsmes alkohols svinēja uzvaras gājienu, lielā mērā pateicoties tieši nepārdomātai akcīzes politikai uz strauji krītošās pirktspējas fona,» uzsvēra kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, atbildīgo ministriju pārstāvjiem un valdībai nākamgad būtu ieteikums fokusēties uz to, kā mazināt izvairīšanos no nodokļu nemaksāšanas, tajā skaitā apkarojot nelegālo uzņēmējdarbību alkohola jomā iekšzemē, kas ir plašs darba lauks.

Jau vēstīts, ka «Latvijas balzams» pērn strādāja ar 73,791 miljona eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā 2014.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 11,3% - līdz 7,065 miljoniem eiro.

«Latvijas balzams» kopš 2014.gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā «Amber Beverage Group», kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai «SPI Group» apvienojot Baltijas uzņēmumus - «Latvijas balzamu», dzērienu izplatītājus «SPI Distribution Latvia», «SPI Distribution Estonia» un «Bennet Distributors» Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi «Latvijas balzams veikali» Latvijā un «Darija» Lietuvā. «Amber Beverage Group» dibinātāja un 100% daļu īpašniece ir Nīderlandē reģistrētā kompānija «S.P.I. Regional Business Unit B.V.».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu