Nākotnes zīlēšana Ziemassvētkos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Laiks noskaidrot, kā zīlēsim savu nākotni Ziemassvētku laikā.

Nākotne

- Ja Ziemassvētku vakarā ar baltu krītu velk uz durvīm krustus, ļaunums un slimības iet apkārt, mājā nāk tikai labklājība.

- Lai gads izdotos, Ziemassvētkos nedrīkst ļaut svešiniekam mājās nakšņot.

- Ziemassvētku vakarā nedrīkst darbus uz vakaru atlikt, lai visu gadu tie veiktos.

- Ziemassvētku rītā jāceļas agri, lai visu gadu neaizgulētos.

- Kad Ziemassvētku naktī iet uz krustcelēm, tad var uzzināt visu, kas nākamajā gadā notiks.

- Ziemassvētku naktī kūtī zirgi stāstot visu par nākotni.

- Ja cilvēks grib zināt savu nākotni, tad Ziemassvētku naktī jāapiet ap savu dzīvojamo ēku trīs reizes un pēc tam jāskatās logā, tur redzēs savu nākotni.

- Lai uzzinātu, cik gadus vēl dzīvos vai arī pēc cik gadiem sasniegs to, ko vēlas, Ziemassvētku priekšvakarā jāņem glāze, jāizrauj pašam savs mats no galvas un mats jāiever zelta laulājamā gredzenā. Gredzens jāliek glāzē. Pēc tam jānodomā, ko vēlas zināt. Gredzens pašam jātur tik ilgi, kamēr tas sit pa glāzes malām. Ja nesit, tad domātais piepildās tanī pašā gadā.

- Zem traukiem uz galda saliek maizi, atslēgu, gredzenu, naudu, smiltis un ļauj katram paņemt savējo. Kas izvelk maizi - būs pārticis, atslēgu - būs saimnieks, gredzenu - apprecēsies, naudu - kļūs bagāts, smiltis - viss izjuks, kā uz smiltīm būvēts.

Interesanta zīlēšana ar egļu dekorējumiem

Īpaši populāra zīlēšana kļuva tad, kad pilsētas ielas sāka rotāt ar eglēm. Egļu zaros izkāra gardumus, apkārt eglei gāja rotaļās un dziedāja dziesmas. Kad dziesma beidzās, vajadzēja ātri pieskriet pie egles, paķert no tās kādu gardumu un ātri to apēst (lai neviens neuzzinātu, kāda laime tev nākamajā gadā kritīs).

Katram ēdamajam rotājumam bija sava nozīme:

  • Baranka – materiāla pārticība;
  • Konfekte – bagātība, karjera;
  • Ābols – ģimenes pieaugums;
  • Ola – veiksmīga laulība (precības);
  • Rieksts – laimīgas liktenīgas pārmaiņas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu