Melnās kafijas vakarā godinās Brīvības cīņās kritušos kadetus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Trešdien, 30.novembrī ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa un Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes dalību Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Melnās kafijas vakarā godinās Brīvības cīņās kritušos Latvijas Kara skolas kadetus, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Plkst.18 akadēmijā notiks vakara junda, kurā piedalīsies nozares vadība, akadēmijas personāls un kadeti, kā arī Latviešu virsnieku apvienība, Latvijas Ģenerāļu kluba biedri un Pļaviņu novada ģimnāzijas skolēni. Nu jau tradicionāli Melnās kafijas vakarā piedalās arī Ozolnieku novada pašvaldības vadība, kas ieguldījusi pūles un resursus kritušo kadetu piemiņai veltītā pieminekļa labiekārtošanai Vareļos, kā arī SIA «Lāči» vadība, nodrošinot šo piemiņas pasākumu ar īstu rupjmaizi.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem īpaši nozīmīgas un personisku saikni veidojošas ir tā laika cīņas, kurās Kara skolas kadeti bija iesaistīti cīņās pret Bermonta karaspēku pie Daugavas tiltiem un Vareļu mājām (agrākajā Garozas pagastā).

Godinot 1919. gada Brīvības cīņu notikumus, vakara jundā izsauks 14 kritušo kadetu vārdus un pie viņu fotogrāfijām aizdegs lāpas.

Pēc vakara jundas notiks Latvijas armijas ģenerāļa, Lāčplēša ordeņa kavaliera Mārtiņa Hartmaņa Goda zobena pasniegšanas ceremonija labākajam Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju absolvējušajam kadetam leitnantam Rūdolfam Bērziņam.

Tad kadeti un viesi dosies uz Tradīciju zāli, lai baudītu tādu pašu cienastu, kādu ēda jaunie Latvijas kadeti, atgriežoties no kaujām – miežu kafiju, rupjmaizi un ievārījumu.

Melnās kafijas vakara tradīcijas aizsākums meklējams pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, kad tika atvērta Latvijas Kara skola. Šī tradīcija tika atjaunota 1993.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu