Vējonis: NBS komandierim jābūt ar autoritāti personāla vidū

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amata kandidātam jābūt ar autoritāti NBS personāla vidū, kā arī ar starptautisko operāciju pieredzi, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis otrdien tikās ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, kurš iepazīstināja ar viņa izvirzīto NBS komandiera amata kandidātu. Tikšanās laikā tika pārrunāti kritēriji, pēc kuriem tiks vērtēts pretendents, pirms prezidents lems par to, vai virzīt kandidatūru apstiprināšanai Saeimā.

«Ir svarīgi, lai kandidāts būtu autoritāte NBS personāla vidū, lai viņam būtu komandiera un štāba vadīšanas, kā arī starptautisko operāciju pieredze,» uzsvēra Valsts prezidents, piebilstot, ka liela nozīme būs arī citu prasmju un zināšanu izvērtēšanai.

Amatpersonas pārrunāja arī citus aktuālos jautājumus aizsardzības un drošības jomā. Raimonds Vējonis norādīja, ka Aizsardzības ministrijai ir jāpaveic viss nepieciešamais, lai nākamajā gadā uzņemtu Kanādas vadīto NATO daudznacionālo spēku bataljonu. Aizsardzības ministrs iepazīstināja Valsts prezidentu arī ar citiem pasākumiem, kas tiek īstenoti, pakāpeniski palielinot izdevumus valsts aizsardzībai līdz 2% no IKP 2018. gadā.

TVNET jau vēstīja, ka Bergmanis NBS komandiera amatam ieteicis virzīt Kalniņu. Jau pirms izvirzīšanas ministrs ar potenciālo kandidātu iepazīstināja Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Par Kalniņa kandidatūru vēl būs jālemj Saeimai.

Aizsardzības ministrs Bergmanis norādīja, ka kandidātam uz NBS komandiera amatu jābūt nostiprinātai autoritātei Latvijas armijas personāla vidē. Tāpat kandidātam ir jānāk no Sauszemes spēku elementa un ir jābūt apveltītam ar pieredzi vadīt kādu no lielajiem spēku veidiem. Ministrs arī pauda, ka NBS komandiera amata kandidātam ir jābūt ar pieredzi un dalību starptautiskajās operācijās, kā arī sadarbībā ar ārvalstīm.

Apvienotā štāba priekšnieka amatā Kalniņš stājās šā gada 26.augustā. Kalniņš bruņotajos spēkos dien kopš 1997.gada, bet dienestu sācis Zemessardzes 51. bataljonā. Zemessardzē Kalniņš arī turpināja savu militāro karjeru, līdz 2011.gadā kļuva par Zemessardzes komandieri.

Valsts prezidents aizvadītajā nedēļā Kalniņam svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza ģenerālmajora pakāpes zīmotnes.

Pašreizējais NBS komandieris Raimonds Graube nesen paziņoja, ka vēlas atvaļināties no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube, kurš ir pāris nedēļu jaunāks par Kalniņu, paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris. Graubem nākamā gada februārī apritēs 60 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu