Bergmanis: Nākamajam NBS komandierim otrs amata termiņš būtu liels izņēmums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nākamajam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim pagarinājums uz otru amata termiņu būtu pieņemams tikai kā ļoti liels izņēmums ārkārtas situācijās, šodien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš NBS komandiera amatam ieteicis virzīt NBS Apvienotā štāba priekšnieku Leonīdu Kalniņu.

Skaidrojot kandidāta virzīšanas kritērijus, Bergmanis norādīja, ka kandidātam jābūt nodienējušam kādu laiku ģenerāļa pakāpē un jānodrošina militārās piramīdas pēctecība un principi.

«Nākamajam komandierim pagarinājums uz otru termiņu būtu pieņemams tikai kā ļoti liels izņēmums ārkārtas situācijās. Normālā praksē ir tā, ka komandiera amats augstākajam virsniekam ir pēdējais un viņi var atvaļināties pensijā. Līdzšinējā Latvijas problēma ir bijusi, ka mūsu virsniecība ir bijusi pārāk jauna un tādēļ militārajā hierarhijā bija jāpieļauj izņēmumi, kas kopumā nav vēlami,» uzsvēra ministrs.

25.oktobrī pašreizējais NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube informēja Nacionālo drošības padomi par iesniegumu Vējonim, kurā lūdza viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube ir pildījis NBS komandiera pienākumus no 1999.gada līdz 2003.gadam un no 2010.gada līdz 2014.gadam, kad pēc Valsts prezidenta priekšlikuma Saeima apstiprināja viņu amatā uz atkārtotu termiņu.

Saeima 2006.gada 6.jūlijā par NBS komandieri iecēla Juri Maklakovu, kuram tikai dienu iepriekš toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piešķīra brigādes ģenerāļa pakāpi, jo pirms tam viņš bija pulkvedis. Pulkveža amatā dienošie ir vecākie virsnieki, bet ģenerāļa amatā - augstākie virsnieki.

Savukārt šodien, 22.novembrī, aizsardzības ministrs NBS komandiera amatam ieteicis virzīt NBS Apvienotā štāba priekšnieku Kalniņu, kurš tikai pagājušā nedēļā saņēma ģenerālmajora zīmotnes. Pirms tam Kalniņš bija brigādes ģenerālis.

Likums paredz, ka NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Latvijas Bruņoto spēku augstākā vadītāja Valsts prezidenta priekšlikuma. Komandiera kandidātu Valsts prezidentam iesaka aizsardzības ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu