Arvien vairāk novērtē neparastākas alus garšas; attīstās alus baudīšanas kultūra

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Arvien vairāk patērētāju novērtē nebijušas alus garšas, un Latvijā attīstās alus baudīšanas kultūra, aģentūrai LETA sacīja alus darītavas «Valmiermuižas alus» līdzīpašnieks un valdes loceklis Aigars Ruņģis.

«Alus baudīšanas kultūra ir attīstījusies un arvien vairāk cilvēku izprot un novērtē interesantās alus garšas, tādas, kas nav klasiskas gaišā, tumšā alus garšas,» sacīja Ruņģis, piebilstot, ka cilvēkiem palielinās izpratne par to, ar kādiem ēdieniem sader katra konkrētā alus šķirne.

Pēc viņa teiktā, alus baudīšanas kultūras attīstību veicina vairāki faktori, tostarp tas, ka arī «Valmiermuižas alus» darītava kopš tās pirmās atvēršanas dienas aicina visus alus cienītājus doties ekskursijās, iepazīstinot ar alus brūvēšanas un baudīšanas procesu, dažādiem alus veidiem. Šogad alus darītavu būs apmeklējuši 10 000 cilvēku, kas ir līdzīgs apmeklētāju skaits pagājušajam gadam. «Viesi vēlas izzināt vairāk par dažādām alus garšām. Ja agrāk mēs ekskursijā varējām iedot nobaudīt divus dažādus alus, tad šobrīd mēs ekskursijā iedodam nobaudīt sešus vai pat septiņus dažādus alus veidus no «Valmiermuižas alus» sortimenta un stāstām par to, ar kādiem ēdieniem tos kopā baudīt,» skaidroja Ruņģis.

Viņš pastāstīja, ka arī restorānu piedāvājums veicina alus baudīšanas kultūras attīstību. «Mums ir divi restorāni, tostarp alus restorāns Rīgā, ko mēs saucam par alus virtuvi. Tajā stāstām, ar kādiem īpašajiem ēdieniem sader alus. Rīgā īpašu ievērību ir iemantojušas mūsu alus gardēžu vakariņas, ko esam nosaukuši par alus precināšanu, kur vakara gaitā trīs stundu garumā ir iespējams iepazīt deviņas dažādas «Valmiermuižas» alus garšas, pie kurām šefpavārs sagatavo īpašus ēdienus,» teica Ruņģis.

Pēc viņa teiktā, arvien vairāk ārvalstu viesu novērtē un dodas iepazīt Latvijas virtuvi, uzzināt, kas ir «Latvijas garša», baudot dažādus ēdienus kopā ar alu.

2015.gadā «Valmiermuižas alus» apgrozījums sasniedza 3,84 miljonus eiro, kas ir par 13,4% vairāk nekā 2014.gadā, savukārt kompānijas peļņa saruka par 14,6% un bija 264,9 tūkstoši eiro.

«Valmiermuižas alus» Latvijas tirgū ienāca 2009.gada pavasarī. Uzņēmuma īpašnieks ir firma «Valmiermuižas ieguldījumu fonds», kura 60% kapitāldaļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam «Industrieliegenschaftenvervaltungs AG», bet 16% Austrijas uzņēmumam «Thinkflink GmbH».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu