Ķīnas premjers: Starp Austrumeiropu un Ķīnu milzīgs sadarbības attīstīšanas potenciāls

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Starp Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm un Ķīnu ir milzīgs neizmantots ekonomiskās sadarbības attīstīšanas potenciāls, pēc šodien Rīgā notikušās «16+1» sadarbības formāta valstu vadītāju sanāksmes sacīja Ķīnas premjerministrs Li Kecjans.

Viņš pateicās Latvijas pusei par veiksmīgi organizēto sanāksmi, uzsverot, ka tā notika, neskatoties uz lēnajiem ekonomikas attīstības tempiem pasaulē un visnotaļ zemā līmenī esošajiem starptautiskās tirdzniecības apmēriem.

Pēc viņa teiktā, šādu pasākumu rīkošana apliecina vēlmi attīstīt sadarbību starp valstīm gan ekonomikas, gan citās jomās.

Ķīnas premjers uzsvēra, ka, ņemot vērā milzīgo neizmantoto sadarbības potenciālu, jāstrādā pie daudzpusīgu tirdzniecības platformu veidošanas un jāpanāk, ka neviena valsts nepaliek ārpus sadarbības un attīstības plāniem.

Li pauda, ka Ķīna ir ieinteresēta saņemt kvalitatīvas preces no Centrāleiropas un Austrumeiropas, jo sevišķi lauksaimniecības produktus, kuru tirdzniecību iecerēts veicināt. Tāpat Ķīnā meklē iespējas paplašināt savu rūpniecības preču noietu, kā arī attīstīt sadarbību tūrismā jomā.

Vairāk nekā 110 miljoni Ķīnas iedzīvotāju ik gadu apmeklē ārvalstis, un Ķīnas premjers pauda cerību, ka vismaz 10% no tiem tuvākajos gados izvēlēsies apmeklēt Centrāleiropu vai Austrumeiropu.

Vienlaikus viņš atzīmēja panākto vienošanos par «16+1» Investīciju fonda izveidi, kas darbosies Starptautiskā Valūtas fonda uzraudzībā un finansējumu piesaistīs no starptautiskajiem finanšu tirgiem. Fonds paredzēts kopīgu «16+1» sadarbības formāta projektu realizēšanai.

Uzrunas noslēgumā premjers uzsvēra, ka Ķīna gatava sadarboties ar nākamo «16+1» sadarbības formāta valstu vadītāju sanāksmes rīkotāju - Ungāriju.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns īsā uzrunā pateicās Latvijai par organizēto sanāksmi un pauda apņēmību stiprināt Eiropas Savienības sadarbību ar vienu no lielākajām pasaules ekonomikām - Ķīnu.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka šodien Rīgā notika piektā «16+1» sadarbības formāta valstu vadītāju sanāksme. Tāpat šodien notika vērienīgs «16+1» valstu biznesa forums, kurā pulcējas teju 1000 dalībnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu