Kanels: Personas vārda iespējama atrašanās tā sauktajos Panamas papīros neliedz ieņemt lidostas vadītāja amatu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Personas vārda iespējama atrašanās tā sauktajos Panamas papīros neliedz ieņemt starptautiskās lidostas «Rīga» valdes priekšsēdētāja amatu, ar uzņēmuma preses pārstāvju starpniecību pauda lidostas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

Lidostas padome nolēmusi valdes priekšsēdētāja amatam virzīt Armandu Jurjevu, un kāda Armanda Jurjeva vārds figurē arī tā sauktajos Panamas papīros kā Britu Virdžīnu salās reģistrētā uzņēmuma «Kingsrose Books Corporation» akcionārs.

Kanels norādīja, ka personas iespējama atrašanās minētajā sarakstā nav uzskatāma par Latvijā spēkā esošo aktu pārkāpumu un neliedz personai kandidēt un ieņemt attiecīgo amatu.

Vienlaikus Kanels precizēja publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka bijis Jurjeva klases biedrs, skaidrojot, ka ar Jurjevu vairāk nekā pirms 40 gadiem mācījies vienā skolā dažādās klasēs, taču kandidātu izvērtēšana notika atbilstoši konkursa nolikumā apstiprinātajiem kritērijiem - izglītība, pieredze, lidostas «Rīga» attīstības redzējums, amata kandidātu spēja sniegt kompetentas atbildes uz jomai specifiskiem jautājumiem, saskarsmes spējas, komunikācijas prasme, kā arī valodu zināšanas.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece un lidostas kapitāldaļu turētāja Džineta Innusa aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka akcionāru sapulci, kurā tiks lemts par saskaņojuma došanu attiecīgo personu iecelšanai lidostas valdē, plānots sasaukt nākamnedēļ.

Taujāta, vai nav bažu par reputācijas riskiem un nepieciešamo pielaižu valsts noslēpumam saņemšanu, Innusa norādīja, ka lidostas padome saņēmusi oficiālu atbildi no drošības dienestiem, ka nav acīmredzamu iemeslu, kāpēc nevarētu sākt pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas procesu darbam kompānijas valdē virzītajām personām.

Vienlaikus viņa piebilda, ka attiecīgais process tiks sākts tikai pēc šo personu iecelšanas amatā. Satiksmes ministrija lūgs lidostas padomei pamatot lēmumu par izvēlētajiem kandidātiem.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka lidostas valdes priekšsēdētāja amatam nolemts virzīt Armandu Jurjevu, savukārt valdes locekļa amatiem - «Rīgas satiksmes» pašreizējo valdes locekli Irinu Feļdmani, lidostas Juridiskā departamenta direktori Laumu Jenču un Ilonu Līci, kura jau līdz šim darbojās valdē.

Lidostas pārstāvis Gvido Dzērve aģentūrai LETA skaidroja, ka attiecīgo amatu konkurss notika divās kārtās. Pirmajā bija dokumentu izvērtējums (darba pieredze, izglītība un sabiedrības attīstības redzējums), pēc kura otrajai kārtai uz katru amatu tika izvirzīti trīs pretendenti, kuri pirmajā kārtā ieguva lielāko punktu skaitu. Otrā kārta notika strukturētas intervijas veidā, vērtējot kandidāta spējas sniegt kompetentas atbildes uz jomai specifiskiem jautājumiem, stratēģiskās plānošanas spējas, vadības spējas, spējas noteikt mērķus, pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, komunikācijas prasmi, svešvalodu zināšanas.

«Nominācijas komisijas lēmums par kandidātu atbilstību tika pieņemts saskaņā ar konkursa nolikumā apstiprinātajiem vērtēšanas kritērijiem, ņemot vērā pirmajā un otrajā kārtā iegūto punktu kopsummu,» pauda lidostas pārstāvis. Nominācijas komisijā sastāvā bija pārstāvji no lidostas padomes, Satiksmes ministrijas, Pārresoru koordinācijas centra, Latvijas Darba devēju konfederācijas un AS «Latvijas Gaisa satiksme».

Vienlaikus turpinās atkārtoti izsludinātais konkurss uz valdes locekļa pamatdarbības jautājumos amatu. Tajā saņemti 15 pieteikumi.

Atbilstoši datubāzes «Firmas.lv» informācijai Jurjevs ir konsultāciju kompānijas «Athena Consulting» vienīgais īpašnieks un valdes loceklis, SIA «Mediate» vienīgais valdes loceklis, līdzīpašnieks un valdes loceklis SIA «AA Partneri», kā arī darbojas biedrības «Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls» vadībā un ir likvidējamā Franču gastronomijas kluba valdes priekšsēdētājs.

Iepriekš viņš ieņēmis amatus Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrībā, nu jau likvidētajā partijā «Jaunlatvija», SIA «Baltic Internet Search» un citos uzņēmumos.

Kāda Armanda Jurjeva vārds figurē arī tā sauktajos Panamas papīros kā Britu Virdžīnu salās reģistrētā uzņēmuma «Kingsrose Books Corporation» akcionārs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Jurjevs 2008.gadā kandidēja uz Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora amatu. Toreiz šim amatam tika izvēlēts Edgars Kots. Savukārt 2009.gadā Jurjeva vārds izskanēja saistībā ar kandidēšanu uz Latvijas Radio ģenerāldirektora amatu.

Tāpat vēstīts, ka lidostas «Rīga» akcionāru sapulce 20.jūnijā atbalstīja uzņēmuma padomes priekšlikumu no lidostas valdes atbrīvot tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku. Par uzņēmuma valdes pagaidu priekšsēdētāju tika apstiprināta līdzšinējā valdes locekle Ilona Līce.

Lidostas «Rīga» padomes izsludinātajā konkursā uz valdes priekšsēdētāja un četru valdes locekļu amatiem tika saņemti 63 pieteikumi.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, lidostas «Rīga» apgrozījums 2015.gadā bija 49 090 248 eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2014.gadā, kad lidostas apgrozījums bija 44 885 457 eiro. Lidostas peļņa pērn bija 1 150 876 eiro salīdzinājumā ar 134 678 eiro peļņu gadu iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu