Parlamentārieši dažādi vērtē iespēju atlaist valstij nelojālus pedagogus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Par valdības atbalstītajiem Izglītības likuma grozījumiem, kas paredzēs iespēju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus, Saeimā pārstāvētajiem politiķiem ir dažādi viedokļi - gan atbalstoši, gan kritiski. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šajā jautājumā atbalstīs valdības pozīciju, norādīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš pauda, ka par šo jautājumu ir bijis pietiekami daudz diskusiju.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa uzsvēra - kad likumprojekts būs Saeimas darba kārtībā, frakcija izvērtēs argumentus par un pret šādu ieceri. Vienlaikus Āboltiņa atzina, ka politiskais spēks atbalsta izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V), kurš virza šos grozījumus.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK atbalstīs šo ieceri, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš nedomā, ka likuma piemērošana varētu radīt problēmas, tomēr pieļauj, ka varētu tikt izstrādāta noteikta kārtība vai kritēriji.

Savukārt opozīcijas frakcijas pret likuma grozījumiem noskaņotas kritiski. «Ideja šķirot pedagogus, meklējot nelojālus kadrus, ir skaidra totalitārisma pazīme - tieši šādā režīmā valsts pārvalde notiek bez saskaņošanas ar sabiedrības vairākumu, ierobežojot cilvēkus visās sfērās no varas puses,» norāda deputāts Ņikita Ņikiforovs, kurš pārstāv «Saskaņu» parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Partijas «No sirds Latvijai» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Kūtris norādīja, ka likumprojekta pašreizējo variantu neatbalsta, bet galīgā redakcija pēc nonākšanas Saeimā vēl būs jāvērtē. Viņš akcentēja, ka likumā jābūt ļoti precīzi minētiem kritērijiem par to, kas tiek saprasts ar lojalitāti.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars uzsvēra - ja valdība ir ļoti rūpīgi izstrādājusi kritērijus lojalitātes noteikšanai, tad jāsāk ar valstij nelojālo politiķu atlaišanu. Viņš norādīja, ka ir jāatlaiž nelojāli politiķi jeb tie, kuri apzog valsti un atbalsta korupciju.

Kā ziņots, valdība šonedēļ akceptēja IZM izstrādātos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei vai arī izglītojamam netiek veidota atbilstoša attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Par šo likumprojektu vēl būs jālemj Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu