Lieģis: Mēs dzīvojam «pēc-patiesības» sabiedrībā, kurā politiķi sliecas fantazēt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Mēs dzīvojam «pēc-patiesības» sabiedrībā, kurā politiķi sliecas fantazēt, nevis balstīties uz faktiem, trešdien Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) rīkotajā diskusijā «Rietumi un Krievija: tilts vai siena?» par Krievijas un Rietumu attiecību attīstības scenārijiem norādīja bijušais aizsardzības ministrs un Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis.

«Dialogs ir lietderīgs starpnieks, lai aizstāvētu faktus. (..) Iemesls, kādēļ mums jākoncentrējas uz faktiem, ir tāds, ka

mēs dzīvojam pēc-patiesības sabiedrībā, kur daži politiķi sliecas uz fantāziju, kā rezultātā fakti mēdz tikt «paslaucīti zem paklāja»,»

skaidroja Lieģis.

Viņš norādīja, ka pēdējā laikā ir redzama līdzīga tendence, kurā, atbilstoši viņa teiktajam, tādi populisti kā Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas līderis, «Brexit» virzītājs Naidžels Farāžs un ASV republikāņu partijas prezidenta kandidāts Donalds Tramps nāk klajā ar nepārdomātiem apgalvojumiem, kas ne vienmēr ir balstīti uz faktiem.

«Šie apgalvojumi pēcāk kļūst virāli jaunajā mediju vidē,

(..) ar to [sociālo tīklu] rīku manipulāciju,» uzsvēra vēstnieks.

Tāpat Lieģis norādīja uz vairākiem maldīgiem priekšstatiem, kuri pastāv arī Krievijas un Rietumu, tostarp Latvijas dialogā, kurus varēja novērot arī iepriekš notikušajā diskusijā Rīgā. «Apgalvojums no dialogā iesaistītajiem Krievijas pārstāvjiem bija, ka NATO gatavojas uzbrukt Krievijai (..). Otrs pieņēmums, kuru es aprakstītu par maldīgu (..), bija (..) nepieciešamība nekavējoties atrisināt pastāvīgo iedzīvotāju jautājumu, kuri atsakās no Latvijas pilsonības (..),» uzsvēra Latvijas vēstnieks Francijā.

Viņaprāt, lai dialogs būtu saturīgs, tajā jādominē caurspīdīgumam, atvērtībai un godīgumam, padarot to par saskarsmi, kurā notiek klausīšanās, nevis, kurā iesaistītās puses nevienu nespēj sadzirdēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu