SPRK apstiprina noteikumus saistībā ar piekļuves režīmu dabasgāzes krātuvei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome šodien apstiprināja jaunus noteikumus par kritērijiem, atbilstoši kuriem dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas operators un sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operators nosaka piekļuves režīmu dabasgāzes krātuvei, informē regulators.

Noteikumos noteikti kritēriji, kurus sistēmas operators izvērtē, nosakot, kāds piekļuves režīms dabasgāzes krātuvei jāpiemēro - pārrunu procedūra vai regulēta procedūra. Noteikumi neattiecas uz Inčukalna pazemes gāzes krātuvi tāpēc, ka atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajam piekļuve tai tiek organizēta regulētas procedūras veidā saskaņā ar Enerģētikas likuma kārtībā noteiktajiem tarifiem.

«Noteikumos ņemtas vērā Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas un Eiropas Komisijas darba dokumenta prasības un atziņas. Minētajos dokumentos noteiktā kritērija - efektīva konkurence starp dabasgāzes krātuvēm - mērķis ir veicināt dabasgāzes uzglabāšanas tirgus attīstību, novēršot šķēršļus jaunu dabasgāzes krātuves operatoru ienākšanai dabasgāzes tirgū,» skaidro SPRK.

Pēc regulatorā paustā, pašlaik Latvijas lietotāju dabasgāzes pieprasījums ziemas mēnešos tiek pilnībā nodrošināts, piegādājot dabasgāzi no Inčukalna pazemes gāzes krātuves. Ja dabasgāzes krātuves, kurā darbosies uzglabāšanas sistēmas operators vai sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operators, jauda pārsniegs 25% no kopējā gadā Latvijas teritorijā uzglabātā dabasgāzes apmēra, tad pastāv liela iespējamība, ka sistēmas operatoram būs spēja izmantot savu varu tirgū un tas varēs būtiski ietekmēt dabasgāzes cenu.

Līdz ar to noteikumi paredz, ka kritērijs, saskaņā ar kuru sistēmas operatoram piekļuvei dabasgāzes krātuvei ir jāpiemēro regulēta procedūra, ir kalendārā gadā kopējais dabasgāzes krātuvē uzglabātais dabasgāzes vai sašķidrinātās dabasgāzes apmērs, kam jābūt lielākam par 25% no dabasgāzes krātuvēs Latvijas teritorijā uzglabātās dabasgāzes vidējā apmēra trijos iepriekšējos kalendārajos gados. Pārējos gadījumos sistēmas operators piemēro sarunu procedūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu