Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā auga par 13%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā bija 36,39 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) jeb par 13% vairāk nekā nedēļu iepriekš, informēja AS «Latvenergo».

Lietuvā tā vidēji bija 40,4 eiro/MWh jeb par 25% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

«Latvenergo» skaidro, ka cenu pieaugumu daļēji veicināja gan vispārējs cenu pieaugums kaimiņvalstīs, gan arī atslēgumi jaunajā «NordBalt» starpsavienojumā, kas tādējādi pagājušonedēļ spēja nodrošināt vien 38 gigavatstundu (GWh) elektroenerģijas importu no Zviedrijas jeb par 59% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Elektroenerģijas cenu kāpumu ierobežoja palielinājums Latvijas izstrādātās elektroenerģijas daudzumā, kas pagājušonedēļ sasniedza 95 GWh jeb par 67% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Būtisku lomu ieņēma arī efektīvās Rīgas termoelektrostacijas, kas ar savu izstrādi spēja ierobežot elektroenerģijas cenu celšanos Latvijā. Elektroenerģijas cena Latvijā pagājušajā nedēļā svārstījās no 21,91 eiro/MWh līdz 46,24 eiro/MWh, bet Lietuvā atsevišķos brīžos tā sasniedza 150,01 eiro/MWh.

Igaunijā vidējā tirgus cena pagājušonedēļ sasniedza 32,9 eiro/MWh, un kopumā nedēļas laikā cenas Igaunijā svārstījās no 20,98 eiro/MWh līdz 46,24 eiro/MWh.

Igaunijas cenu dinamiku joprojām noteica aktivitātes Somijas elektroenerģijas tirgū, un Igaunijas elektroenerģijas cenas bija vienādas ar Somijas elektroenerģijas cenām 100% no kopējā stundu daudzuma piekto nedēļu pēc kārtas.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 76% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 86% no kopējā patēriņa. Latvija importēja 24% no kopējā patēriņa, bet Igaunija saražoja par 68% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu