Mūsdienu organizācijas drošība – daudz vairāk kā fiziskā apsardze

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaulē notiekošie procesi un elektronisko tehnoloģiju straujā attīstība ietekmē teju ikvienu jomu, tajā skaitā drošības nozari, turklāt tā ietekmē ikvienu cilvēku, ikvienu sabiedrības locekli, kas ikdienā apmeklē veikalu, kādu publisku pasākumu, darba vietu vai pat esot šķietami droša vietā - mājās. Arvien vairāk organizāciju valstiskā līmenī izvēlas privāto uzņēmumu piedāvātos pakalpojumus drošības jomā. Izvēloties ārpakalpojumu valsts iestādes ietaupa sabiedrības līdzekļus, saņem kvalitatīvu servisu, tāpēc darba tirgus ir atvērts jaunajiem speciālistiem, kuri, iegūstot kvalitatīvu un darba tirgū pieprasītu izglītību, kā arī praktiskās iemaņas, ir gatavi aktīvi iesaistīties un sniegt pienesumu nozarei un mūsu kopīgai drošībai.

Drošības joma - uzmanības centrā

Drošības jautājums kļūst arvien aktuālāks visā pasaulē, un cilvēki biežāk aizdomājas, vai ir pietiekami droši apmeklēt publiskus pasākumus, konkrētas vietas un pat valstis. Globalizācijas ietekme būtiski sekmē terorisma draudu pieaugumu, līdz ar to drošības speciālistu profesija kļūst arvien pieprasītāka. Tāpat sabiedrības uzmanības centrā ik pa laikam nonāk apsardzes personāls gan veikalos, gan dažādos pasākumos – vai tas ir pietiekami kompetents un apmācīts, vai ievēro ētikas normas un izturas ar cieņu pret apkārtējiem. «Drošībnieku» loma mūsdienās kļūst aizvien būtiskāka teju ikvienā jomā, jo, piemēram, veikalos, lielos masu pasākumos neprofesionāli organizēta evakuācija krīzes situācijās var novest pie riska cilvēku veselībai un dzīvībai.

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu tehnoloģijas arī drošības jomā

21.gadsimtā informācijas laikmetā arī drošības speciālistiem jāapgūst modernās tehnoloģijas, kas attīstās ļoti strauji. Šobrīd tehnoloģiju izmantošana drošības jomā ir pieaugusi par 80%, salīdzinot ar periodu pirms 20 gadiem. Viena no jaunākajām tendencēm drošības jomā ir biometrijas datu izmantošana, lai noteiktu cilvēka atrašanās vietu. Nepārtraukti notiek videonovērošanas tehnikas attīstība, rodas aizvien jaunas idejas, kā to pielietot, lai nodrošinātu maksimālu drošību. Arvien plašāk atkal jomas speciālisti izmanto analogās videonovērošanas sistēmas, kas sastāda būtisku konkurenci šķiet nule kā triumfējošajām IP videonovērošanas kameru sistēmām. Tāpat attīstās arī ugunsdrošības sistēmas, piekļuves kontroles sistēmas, apsardzes sistēmas, kas pieprasa zināšanas to izmantošanā un spēju kopumā izprast mūsdienu tehnoloģiju specifiku drošības jomā. Šī nozare ir mainīga un interesanta, un tajā strādājošajiem nemēdz būt garlaicīgi.

Drošībnieks – tas ir domāšanas veids

«Ir svarīgi, lai drošības jomas nākotnes profesionālis maina domāšanu. Viņam pilnībā jākļūst par drošībnieku. Drošībnieks - tas ir domāšanas veids. Tomēr šāda domāšana pieprasa arī atbilstošas zināšanas. Diemžēl ar apsarga sertifikātu, ko iespējams iegūt divu nedēļu laikā, vien nepietiek. Tas ir ilgāks process, lai sagatavotu kvalificētu drošības speciālistu. Ētika, fiziskā gatavība, tehniskās zināšanas, lojalitāte pret klientiem un pret pašu organizācijas reputāciju, psiholoģiskā sagatavotība, kā piemēram, emocionālā noturība un līdzsvarotība, mācēt analizēt citu cilvēku vai kāda cita dzīvā objekta psiholoģisko stāvokli un darbības spējas, spēja veikt padziļinātu situācijas analīzi - tas viss kopā veido kvalitatīva drošībnieka profesionalitāti,» stāsta Biznesa augstskolas Turība profesionālās bakalaura studiju programmas «Organizācijas drošība» direktors Vilnis Veinbergs.

Foto: Publicitātes foto

Studējot Biznesa augstskolas Turība programmā «Organizācijas drošība», ieguvums ir ne tikai dinamisks mācību process ar unikālām nodarbībām (piemēram, tuvcīņa, auto vadīšana ekstrēmos apstākļos, šaujamieroča pielietošana), kurā iesaistīti nozares vadošie uzņēmumi un sabiedriskās organizācijas (piemēram, Latvijas Drošības biznesa asociācija, Koblenz drošība, Grifs AG, G4S u.c.). Absolvējot programmu, tiek iegūts profesionālā bakalaura grāds organizācijas drošībā un drošības dienesta vadītāja kvalifikācija, kas ļauj ieņemt drošības dienesta vadītāja amatu vai arī veidot savu uzņēmumu šajā nozarē. Turklāt šajā studiju programmā iespējams apgūt ne tikai drošības jomas profesionālās zināšanas un praktiskās iemaņas, bet arī iegūt plašas zināšanas vadībā, tiesību aktos un vispārīgi attīstīt domāšanu.

Vairāk par Biznesa augstskolu Turība un konkrēto studiju programmu var uzzināt, ielūkojoties www.turiba.lv sadaļā Studijas

Turība – lielākā privātā augstskola Baltijā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu