Moskovisī: «Brexit» dēļ ES izaugsmes temps var saruks par 0,5 procentpunktiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) var nākamgad samazināt bloka ekonomikas izaugsmes tempu par 0,2 līdz 0,5 procentpunktiem, tomēr ietekme uz pašu Londonu būs daudz ievērojamāka, pirmdien paziņojis ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā eirozonas finanšu ministru sanāksmē, vienlaikus norādot, ka jūnijā notikušā referenduma sekas var tikt ierobežotas, ja «spēsim mazināt neskaidrību un sniegt atbilstošu politisku atbildi».

Lai gan Lielbritānija nav eirozonas locekle, būdama viena no trim lielākajām ES ekonomikām, tā ir svarīgs dalībvalstu tirdzniecības partneris, un britu 23.jūnija balsojums par aiziešanu no bloka izsaucis nestabilitāti finanšu tirgū un strauju mārciņas kursa kritumu.

Moskovisī norādīja, ka Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes tempa kritums nākamgad var pat sasniegt 2,5 procentpunktus.

Tomēr eirozonas finanšu ministri kopīgā paziņojumā uzsvēruši, ka šobrīd tirgū vērojamas stabilizācijas pazīmes, vienlaikus atzīstot, ka neskaidrība var ietekmēt vidējā termiņa izaugsmes iespējas.

Tikmēr Lielbritānijas līdzšinējais premjerministrs Deivids Kamerons pirmdien paziņoja, ka jau trešdien amatā stāsies viņa pēctece - pašreizējā iekšlietu ministre Terēza Meja.

Moskovisī aicināja jauno Apvienotās Karalistes valdību, cik drīz vien iespējams, oficiāli paziņot par Londonas nolūku izstāties no ES. «Jo ilgāk vilksies neskaidrība, jo vairāk tā izmaksās ekonomikai,» norādīja komisārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu