EP aicina pārskatīt Eiropas Savienības Daudzgadu budžetu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Eiropas Savienībai ir jāatjaunina tās Daudzgadu finanšu shēma (MFF), lai to pielāgotu jaunām prioritātēm un tas palīdzētu risināt jaunās problēmas, kā masveida migrāciju, iekšējo drošību un jaunatnes bezdarbu, saka EP deputāti trešdien pieņemtajā rezolūcijā. Viņi sniedz politiskus ieteikumus Eiropas Komisijai, ko ņemt vērā, drīzumā pārskatot Daudzgadu finanšu shēmu. Veicot shēmas grozījumus, jānovērš arī pastāvīgā nenomaksāto rēķinu krāšanās un jāieskicē nākotne pēc 2020.gada, viņi piebilst.

Ziņotājs Jan Olbrycht (EPP, Polija) teica: «No reāliem Daudzgadu finanšu plāna vidusposma grozījumiem izvairīties nevarēs, jo ES ir jābūt spējīgai risināt vairākas pašreizējās problēmas, vienlaikus pildot savus politiskos mērķus. Mēs gaidām no Eiropas Komisijas skrupulozu un godprātīgu pārskatu un priekšlikumus kvalitatīvām un kvantitatīvām izmaiņām Daudzgadu finanšu shēmā, kas ļaus ES pielāgoties pašreizējam stāvoklim. ES budžetam ir jāatspoguļo Savienības politiskie solījumi.»

Otra ziņotāja Isabelle Thomas (S&D, Francija) teica: «Šodien pieņemtais teksts sniedz skaidru diagnozi un nepieciešamas atbildes šaubu māktajai Eiropai, kas pašlaik gaida, lai kāds tai piedāvātu jaunu virzienu. Šis teksts nodrošinās Eiropas darbības atbilstību tās ambīcijām.»

Jauna krīžu rezerve «speciālo risinājumu» novēršanai

EP deputāti uzsver, ka daudzgadu finanšu plāna (MFF) noteikumi ļauj to grozīt, ja rodas ārkārtas situācijas. Pārskatīšanas laikā būtu jāpārvērtē prioritātes. EP norāda, ka ES kopš 2013.gada, kad tika pieņemts pašreizējais MFF, skārušas plašas krīzes - migrācija, bēgļi, teroristu uzbrukumi un iekšējās drošības problēmas, krīze lauksaimniecībā, pastāvīgi augstais bezdarbs, it sevišķi jauniešu vidū.

Viņi aicina izmantot ikvienu eiro, ko dalībvalstis jau iemaksājušas ES budžetā, un paturēt pārpalikumu, lai varētu finansēt pašreizējās vajadzības.

Lai uzlabotu ES budžeta elastību, EP deputāti rosina veidot pastāvīgu «krīzes rezervi», lai izvairītos no vajadzības pieņemt ārkārtas instrumentus vai veidot trasta fondus. Šim mehānismam, sākot ar 2020.gadu, vajadzētu darboties kā jaunam īpašam instrumentam ārpus MFF griestiem.

Elastīgums, vienkāršošana un vienotība

EP deputāti piedāvā virkni pielāgojumu, lai padarītu daudzgadu budžetu elastīgāku un ES varētu straujāk reaģēt uz neparedzētām krīzēm. Viņi arī uzskata, ka pārskatīšana sniedz iespēju vienkāršot tā īstenošanu. Komisijai ir jāidentificē trūkumi un jāpiedāvā konkrēti priekšlikumi, kā maksimāli izmantot ierobežotos resursus.

Resursu trūkums piespieda ES veidot īpašos instrumentus, piemēram, fondus, kurus kopīgi finansē dalībvalstis, ES budžets un ES Attīstības fonda (Madad trasta fonds, Ārkārtas trasta fonds Āfrikai, Bēgļu atbalsta mehānisms Turcijai). Tomēr šādu instrumentu vairošanās ārpus vispārējas budžeta krīžu stratēģijas rada demokrātiskās atbildības un pārskatāmības problēmas, EP saka. Turklāt dalībvalstis līdz šim lielā mērā nav spējušas iemaksāt prasītās summas trasta fondos, tādējādi mazinot to efektivitāti.

Nesamaksāto rēķinu krāšanās

EP deputāti uzsver, ka maksājumu piešķīrumi izriet no pagātnē sniegtajiem maksājumu solījumiem, un saka, ka MFF vidusposma pārskatīšana ir iespēja novērst neizpildīto maksājumu uzkrājumu, izvērtējot veiktos maksājumus un izvirzot skaidru stratēģiju visu maksājumu vajadzību īstenošanai.

Nākamie soļi

Komisijai ir jāiepazīstina ar MFF pārskata ziņojumu līdz 2016.gada beigām. Pēc vienošanās EP deputāti vēlas, lai izmaiņas tiktu nekavējoties īstenotas un iekļautas 2017.gada budžetā. Šīs pārskatīšanas laikā vajadzētu apspriest būtiskākos nākamā (pēc 2020.gada) Daudzgadu finanšu plāna elementus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu