LPCS: piena ražotāji ir saņēmuši salīdzinoši daudz atbalsta; par to ir jābūt pateicīgiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Piena ražotāji ir saņēmuši salīdzinoši daudz valsts un Eiropas Savienības atbalsta, par ko nozarei ir jābūt pateicīgai, uzskata Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Piena ražošana ir saņēmusi salīdzinoši daudz atbalsta. (..) Ja mēs vēlreiz patinam filmu atpakaļ un sarēķinām atbalstus, tad, runājot par iepriekšējo gadu, tie ir vairāk nekā seši eiro centi atbalsta uz katru pārdoto kilogramu piena. Ja piena vidējā cena pagājušogad bija virs 20 eiro centiem, tad, pieskaitot seši, iznāk vismaz 27 centi. Tā ir tā izdaudzinātā pašizmaksa. Tāpēc patīk kādam, vai nē, bet Eiropas un Latvijas valsts pabalsti ir noveduši pie tā, ka piena nozare ir izdzīvojusi un, kā redzams pēc cipariem, turpina augt, neraugoties uz to, ka cena krīt,» teica Šolks.

Viņš arī piebilda, ka piena ražotājiem šādi veida atbalsti ir jāpieņem ar pateicību, izpratni un jāizmanto lietderīgi. «Nav ko čīkstēt un žēloties, ka atbalsts ir par mazu. Nekad nebūs tā, ka valsts vienu biznesu varēs stutēt bezgalīgi ar tādiem resursiem, kādi viņam pēc būtības ir nepieciešami,» teica Šoks.

Šolks arī atzīmēja, lai gan izskanējis, ka šogad piena ražotāji vairāk papildu atbalsta nesaņems, situācija vēl var mainīties. «Gads vēl nav pat pusē, mēs daudz nezinām, kā var attīstīties situācija, kādus soļus galu galā spers Eiropa un tamlīdzīgi. Arī tur saprot, ka nozare pamazām iet, teiksim tā, uz nezināmu ieleju,» teica LPCS vadītājs.

Savukārt pārstrādes sektoram piešķirtais atbalsts jaunu tirgu meklējumiem ir samazinājies, atzina Šolks. «Jāatceras, ka tieši jebkura veida atbalsti, kas saistīti ar jaunu tirgu meklējumiem un apgūšanu, ir samazinājušies un ierobežoti,» sacīja LPCS vadītājs, piebilstot, ka atbalsta samazinājums ir saistīts ar izmaiņām Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Eiropas atbalsta saņemšanas noteikumos, kas paredz iespēju atbalstu - 80% apmērā apmaksātu ceļa biļeti uz izvēlēto valsti - saņemt tikai mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības datiem Latvijā vidējā piena iepirkuma cena šā gada aprīlī salīdzinājumā ar martu ir samazinājusies par 5,8%, savukārt salīdzinājumā ar 2015.gada aprīli tā sarukusi par 14,3%.

Tāpat ziņots, ka valdība 24.maijā atbalstīja valsts papildu atbalsta piešķiršanu svaigpiena ražotājiem gandrīz 6,2 miljonu eiro apmērā.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu