ASV piešķir Ukrainai aizdevuma garantiju miljarda dolāru apmērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vašingtona piektdien paziņoja, ka piešķīrusi Ukrainai jaunu aizdevuma garantiju miljarda ASV dolāru (900 miljonu eiro) apmērā.

Tā ir trešā šāda veida garantija, kopš 2014.gada februārī tika gāzts promaskaviskais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Garantijas mērķis ir nodrošināt Ukrainai vieglāku piekļuvi starptautiskajiem kapitāla tirgiem un palīdzēt stabilizēt tās budžetu.

Jaunā ASV palīdzība ietilpst 40 miljardu dolāru (36 miljardu eiro) finansiālās palīdzības programmā, par ko Kijeva un Starptautiskai Valūtas fonds (SVF) vienojās 2015.gada martā. 17,5 miljardus dolāru (15,7 miljardus eiro) no šīs programmas nodrošina SVF. Pārējo palīdzības daļu nodrošina vienošanās ar Ukrainas privātajiem rietumvalstu kreditoriem un palīdzība no atsevišķām valstīm un starptautiskajām organizācijām.

SVF kritizējis Ukrainu par lēno reformu procesu, un līdz šim Kijeva saņēmusi 6,7 miljardus dolāru (sešus miljardus eiro) no fonda, bet kopš pērnā gada augusta tā no SVF palīdzību nav saņēmusi. Ukraina cer līdz jūlijam no SVF saņemt 1,6 miljardus eiro (1,43 miljardus eiro) lielu finansējumu.

Ukrainas iekšzemes kopprodukts pērn samazinājās par 9,9%, bet šogad tās ekonomika varētu piedzīvot mērenu izaugsmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu