Koalīcija dažādi vērtē iespēju ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot arī ne savā dzīvesvietā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Koalīcijas partneri nav vienoti jautājumā par grozījumiem likumdošanā, kas ļautu pašvaldību vēlēšanās piedalīšanos arī gadījumos, ja tā nav personas dzīvesvieta, bet tajā ir nostrādāti vismaz pēdējie četri mēneši.

Vairāku deputātu rosinātie grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā paredz pašvaldību vēlēšanās atļaut piedalīties arī tādos gadījumos, ja konkrētā pašvaldība nav personas dzīvesvieta, bet tās teritorijā ir nostrādāti vismaz pēdējie četri mēneši.

Ministru prezidents Mārcis Kučinskis (ZZS) komentējot iespējamo likumprojekta virzību, norādīja, ka tas ir politisks lēmums un nepieciešams visu izvērtēt. «Es tikai gribu uzsvērt, ka pieņemot šādus grozījumus, visi Latvijā «Maximā» strādājošie balsos Ķekavā, kur ir viņu darba juridiskā adrese,» sacīja Kučinskis.

Nacionālā apvienība (NA) atbalstot likumprojekta grozījumus, jo ja jau šobrīd pašvaldību vēlēšanās iespējams kandidēt tajās pašvaldībās, kurās cilvēki strādā, kāpēc cilvēki nevarētu arī piedalīties vēlēšanu procesā, pauda NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, paužot «Vienotības» viedokli, norādīja, ka partija pašlaik šo jautājumu izvērtē.

Atbildot uz jautājumu vai šie grozījumi tiek virzīti tikai, lai «Vienotībai» būtu lielākas iespējas cīnīties pret «Saskaņu» par uzvaru Rīgā, norādīja, ka partija viennozīmīgi vēlas cīnīties par savu politisko ietekmi Rīgā, pauda Ašeradens.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka kopš 2001.gada vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās ir krasi samazinājusies - no 61,98% 2001.gadā līdz 45,99% 2013.gadā.

Likumprojekta autori norāda, ka vismaz 14,7% iedzīvotāju, kuri nepiedalījās 2013.gada vēlēšanās, kā galveno iemeslu minēja to, ka nedzīvo savā deklarētajā dzīvesvietā vai vēlēšanu dienā neatradās savā dzīvesvietā. Secināts, ka liela daļa no iedzīvotājiem, kuri nepiedalījās 2013.gada pašvaldību vēlēšanās, nebalsoja nevis pasivitātes, bet institucionālu un tehnisku iemeslu dēļ.

Tāpat uzsvērts, ka lielākā daļa pilsoņu, kuru faktiskā un deklarētā dzīvesvieta neatrodas vienas un tās pašas pašvaldības teritorijā, vēlētos piedalīties pašvaldību vēlēšanās savā faktiskajā dzīvesvietā. Likumprojekta autori uzskata, ka, atvieglojot vēlēšanu procedūru, vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās pieaugtu.

Grozījumus iesnieguši desmit deputāti - Vilnis Ķirsis, Kārlis Šadurskis, Aldis Adamovičs, Inesis Boķis un Lolita Čigāne no «Vienotības», Ritvars Jansons no NA, Juris Viļums, Gunārs Kūtris («No sirds Latvijai»), kā arī Artuss Kaimiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu