Vienu vecuma pensiju ar saviem nodokļiem nodrošina 2,1 strādājošais

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

2015.gadā 2,1 strādājošais nodrošināja ar pensiju vienu vecuma pensionāru, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotie dati.

Papildus vecuma pensiju nodrošināšanai strādājošie vēl nodrošina gan invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksu, gan dažādu pabalstu izmaksas - slimības, bezdarba, ar bērna piedzimšanu un kopšanu saistītos pabalstus.

Aktīvie sociālo iemaksu veicēji ar savām iemaksām šobrīd nodrošina pensiju izmaksu pašreizējiem pensionāriem, vienlaikus viņi virtuāli krāj savu pensijas kapitālu.

Kopš 2009.gada, kad krasi - par 100 tūkstošiem - cilvēku samazinājās sociālo iemaksu veicēju skaits, situācija pakāpeniski uzlabojas, un pērn sociālo iemaksu veicēju skaits sasniedzis 995 tūkstošus cilvēku.

Ministrija secina, ka pieaug arī ienākumi, no kuriem veiktas sociālās iemaksas. 2015.gadā tie bija 693,56 eiro mēnesī. Joprojām nemainīga ir atšķirība starp sieviešu un vīriešu ienākumiem, jo sievietes tipiski strādā zemāk apmaksātās nozarēs. Sievietēm ienākumi, no kuriem veiktas sociālās iemaksas, 2015.gadā vidēji mēnesī bija par 112,75 eiro zemāki nekā vīriešiem.

LM kā ļoti satraucošu faktu uzsver augsto maksātāju skaitu, kuriem sociālās iemaksas reģistrētas no ienākumiem līdz minimālajai algai. Šie skaitļi kopš krīzes laika nav būtiski mainījušies un 2015.gadā bija 36%, nepastāvot būtiskām atšķirībām starp sievietēm un vīriešiem.

LM no vienas puses atzīst, ka iemesli var būt objektīvi – cilvēks nodarbināts profesijā, kur darba samaksa nav augstāka par minimālo mēneša darba algu, pastāv dažādi nodokļu maksāšanas režīmi, tomēr daļa no šiem maksātājiem ir ēnu ekonomikas rezultāts.

Jau ziņots, ka 2015.gadā jaunpiešķirtā vecuma pensija bija 306,81 eiro, kas, salīdzinot ar 2014.gadu, ir pieaugusi vidēji par 27,84 eiro. Vecuma pensijas apmēros nepastāv būtiska atšķirība starp sievietēm un vīriešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu