Mūrniece cer, ka Jasinsku lietā iesaistītie vairs nestrādā policijā (68)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") uzdevusi policijai uz rītdienu, 23.decembri, sagatavot visu informāciju par gadījumu Balvos, kad 2005.gadā pēc ievietošanas atskurbtuvē mira kurlmēmais Valdis Jasinskis. Īsziņā ir.lv iekšlietu ministre atzinusi, runājot par notikumā iesaistītajiem Balvu rajona policistiem - "ceru, ka viņi vairs nestrādā policijā".

Mūrniece informēja, ka viņa likusi policijai sagatavot visu informāciju par minēto gadījumu, kā arī situācijas risinājumu.

Jau vēstījām, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palāta nolēma, ka Latvijai būs jāmaksā 50 000 eiro (35 140 latu) morālā kaitējuma atlīdzība 1933.gadā dzimušajam Aleksandram Jasinskim saistībā ar viņa kurlmēmā dēla Valda nāvi 2005.gadā pēc kautiņa diskotēkas laikā Balvu Amatniecības vidusskolā.

1962.gadā dzimušais vīrietis pēc kopīgas alkohola lietošanas kopā ar paziņām apmeklējis Balvu Amatniecības vidusskolā notiekošo diskotēku, kurā izcēlās kautiņš un Jasinskis nokrita uz skolas pakāpieniem, sasitot galvu pret asfaltu un zaudējot samaņu.

Uz notikuma vietu izsauktā Valsts policijas vienība Jasinski nogādāja Balvu rajona policijas pārvaldē, kā arī ievietoja atskurbtuvē, bet medicīniskā palīdzība viņam netika sniegta līdz nākamajai dienai, kad, Jasinska veselības stāvoklim turpinot pasliktināties, uz atskurbtuvi izsauktie mediķu viņu nekavējoties nogādāja Balvu slimnīcā, kur viņam tika noteikta diagnoze - saindēšanās ar alkoholu.

Neskatoties uz intensīvo ārstēšanu, Jasinska veselības stāvoklis turpināja pasliktināties un 2005.gada 28.februāra naktī Balvu slimnīcā viņš mira. Saskaņā ar tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātiem Jasinska nāves iemesls bija smaga galvaskausa trauma, kuru viņš guva, krītot no Balvu Amatniecības vidusskolas kāpnēm.

Jasinska tēvs iesniedza pieteikumu ECT, norādot, ka Balvu rajona policijas pārvaldes darbinieku bezdarbības rezultātā iestājās viņa dēla nāve. Viņš sūdzējās par to, ka valsts nav pildījusi pienākumu veikt efektīvu personas nāves apstākļu izmeklēšanu.

ECT vienbalsīgi atzina, ka Latvija ir pieļāvusi Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto tiesību uz dzīvību un pienākuma veikt efektīvu personas nāves apstākļu izmeklēšanu pārkāpumu.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu