Uz kā rēķina iegūs 50 miljonus? (205)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvijas valsts budžets jākonsolidē par vēl 50 miljoniem latu. Tā izteikušies starptautiskie aizdevēji. Finanšu ministrs Andris Vilks uzskata, ka šī summa iegūstama, gan samazinot valsts izdevumus, gan palielinot ieņēmumus. Viņš šai jomā piemin ēnu ekonomikas apkarošanu un reālas strukturālās reformas. Ministrs arī runā par konkrētām nozarēm, kurās izmaiņas gaidāmas.

"Vēl ir pāragri runāt. Jāskatās ir pilnīgi viss - plašs spektrs, kas valstī pieejams," Vilks teica šorīt intervijā Latvijas radio. Idejas šai jomā vēl tiekot formulētas. Vajadzīga politiska izšķiršanās.

Viņš minēja, ka strukturālās reformas varētu skart veselības, izglītības un vēl vairākas jomas. Tās varētu notikt arī saistībā ar zemju kadastrālajām vērtībām.

Vilks pauda cerību, ka jau gada pirmajos mēnešos būs "precīzāka sajūta", ko var izdarīt un kāds no tā ir finansiālais efekts. Jāskatās ir ne tikai uz 2011.gadu, bet arī uz 2012.gadu.

Daudz iedīgļu strukturālo reformu jomā jau ir, taču to īstenošanu kavēja priekšvēlēšanu gads, ministrs teica un atzina, ka

tagad ekspertiem jānāk kopā un jāmeklē risinājumi.

Nākamgad varētu notikt arī kāda valsts uzņēmuma pārdošana, taču to nevar uztvert kā ilgtermiņa pasākumu valsts attīstībā. "Tā ir mūsu pašu izšķiršanās par labāku valsts uzņēmumu pārvaldību. Ja parādās tirgū atbilstoša situācija, mēs varam par to domāt." Pārdošana varētu notikt otrajā pusgadā.

Budžeta izpildē nevajadzētu būt problēmām

Ministrs atzina, ka vakar pieņemtais nākamā gada valsts budžeta projekts ir piesardzīgs un konservatīvs, un tā izpildē nevajadzētu būt problēmām. Tas balstīts uz lēnu ekonomikas attīstību.

Nākamā gada valsts budžeta grozījumi gaidāmi drīzāk otrajā ceturksnī nekā pirmajā.

Apkaros ēnu ekonomiku

Viņš atzina, ka ēnu ekonomikas apkarošana nākamgad būs viens no svarīgākajām. Šai jomā pieņemtais plāns esot izpildāms.

Savukārt ar nodokļu amnestiju jābūt uzmanīgiem. Vajadzētu palīdzēt tiem, kas strādā, un tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nokļuvuši nodokļu parādos. Vienlaikus nodokļu amnestija nevar būt glābiņš tiem, kas ilgstoši slēpjas un tagad gaida šo plānu, kas atlaistu viņiem nodokļu parādus.

Komentāri (205)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu