Ekonomiste: Budžets ir sagrābstīts un sasteigts (128)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas valsts budžeta izstrāde notiek sasteigti un sagrābstīti. Tā uzskata ekonomiste Raita Karnīte. Viņa kritizē pašreizējo budžeta plānošanu. Speciāliste arī brīdina par vairākām nopietnām problēmām nākotnē.

Ekonomiste intervijā šorīt Latvijas radio atgādināja, ka vispirms ir tautsaimniecība un tikai pēc tam budžets. Latvijā šo lietu nozīme bieži vien tiek jaukta vietām - primārais kļūst par sekundāro.

Neesot izvērtētas arī nodokļu maiņas sekas tautsaimniecībā.

Tāpat ekonomiste satraukusies par stabilitātes trūkumu. "Atkal, tāpat kā līdz šim un iepriekš, ir ļoti liela nestabilitāte un neskaidrība, un perspektīvas trūkums." Tas satraucot gan iedzīvotājus, gan uzņēmējus, gan naudas īpašniekus.

Tas radot situāciju, ka cilvēki un nauda šeit nejūtas droši, un tas kaitē tautsaimniecībai.

Runājot par nākotni, viņa norādīja, ka nekas nav prognozējams. "Mēs varam pilnīgi skaidri prognozēt to, ka nekas nav prognozējams."

Ja sekas nav aprēķinātas, tās ir pārsteidzošas.

"Ja sekas ir pārsteidzošas, ir jāpieņem negaidīti lēmumi."

Pēdējo divu gadu laikā lēmumi esot steigā pieņemti un sagrābstīti, ekonomiste vērtēja. Tādēļ esot grūti paredzēt pozitīvus rezultātus, uz kādiem mērķēta šī satrauktā un izmisuma pilnā budžeta veidošanas politika.

Tai vajadzētu būt mērķtiecīgai un stabilai, un pārdomātai, Karnīte norādīja.

Viņa nesaskata stabilitāti arī šā gada budžeta veidošanā. Ja būtu stabilitātes iezīmes, tad lēmumi jau tiktu iezīmēti vasarā un rudenī, nevis tagad - decembrī. Karnīte arī atgādināja, ka budžeta veidošana netiek izdiskutēta ar sociālajiem partneriem.

Patlaban visi pasākumi, ekonomistes vērtējumā, tiekot veikti, lai "sabīdītu budžetu".

Iezīmē negatīvo nākotnē

Karnīte arī prognozē, ka turpmākajos gados Latvijai var būt lielas problēmas ar darbaspēka trūkumu. Tāpat negatīvas sekas būs saistībā ar demogrāfisko situāciju.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu