Pētījums: Efektivitātes indekss uz vienu strādājošo uzņēmumā var atšķirties četras reizes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Efektivitātes indekss uz vienu strādājošo uzņēmumā var atšķirties četras reizes, pētījumā secinājusi Biznesa efektivitātes asociācija.

Veiktais pētījums pierāda, ka

uzņēmumiem, kuri ilgtermiņā un mērķtiecīgi paši ievieš efektivitātes metodes, efektivitātes indekss jeb uzņēmuma apgrozījums uz vienu darbinieku gadā ir par 50% augstāks,

bet atsevišķos gadījumos - pat par 86% augstāks, salīdzinot ar Latvijas vidējo efektivitātes indeksu, neatkarīgi no nozares.

Atkarībā no nozares efektīva uzņēmuma produktivitāte uz vienu darbinieku pārsniedz 100 000 eiro, bet atsevišķos gadījumos - pat 400 000 eiro.

Visaugstākais efektivitātes indekss ir transporta, uzglabāšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarēs, bet zemākais - būvniecībā un apstrādes rūpniecībā.

«Nebijām gaidījuši, ka rādītāji uzņēmumos var būt tik atšķirīgi un efektivitātes indekss uz vienu strādājošo var atšķirties pat četras reizes. Tas liecina, ka ikviena uzņēmuma vadības rokās ir iespējas strādāt tā, lai uzņēmums būtu konkurētspējīgs, pelnošs, nodrošinot stabilas darbavietas cilvēkiem, un negaidīt tikai atbalstu no valsts,» atzina Biznesa efektivitātes asociācijas (BEA) valdes loceklis Kārlis Urbāns.

Efektivitātes indeksa pētījumu asociācija izstrādājusi sadarbībā ar licencētu Uzņēmumu reģistra datu atkalizmantotājas SIA «Crefo Rating» informācijas portālu «CrediWeb», un tas ir balstīts uz asociācijas biedru efektivitātes indeksu un asociācijas ekspertu novērtēto efektivitātes reitingu. Pētījumā izmantoti 2014.gada oficiālie finanšu dati.

Biznesa efektivitātes asociācijas (BEA) mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem kļūt konkurētspējīgākiem, daloties zināšanās un praktiskajā pieredzē efektivitātes metožu pielietošanā. Asociācijā darbojas ap 100 dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu, kuru kopējais apgrozījums veido 9,5% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Asociācijas biedru vidū ir VAS «Latvijas Valsts meži», SIA «Primekss», SIA «Stenders», AS «Latvijas balzams», AS «SEB banka», AS «Swedbank», AAS «Ergo» u.c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu