Šogad ar vērienu uzdarbojas dzīvokļu zagļi (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Degpunktā" komanda uz notiekošo nespēj noraudzīties vienaldzīgi, tādēļ esam sākuši sižetu sēriju, kurā jūs redzēsiet, kā nosargāt savu dzīvokli no zagļiem. Rādīsim cilvēkus, kuriem apzagtas mājas, pētīsim jaunākos izgudrojumus jūsu dzīvokļu drošībai.

Rīgā apzagti jau 1240 dzīvokļi – tas ir seši dzīvokļi dienā. Pusminūtes laikā zaglis atlauž jūsu mājokļa durvis un paņem visu, ko var aiznest.

No mājokļa aplaupītājiem nav pasargāts neviens, pat sabiedrībā pazīstami cilvēki. Savā pieredzē dalās mūziķi Lauris un Rūta Reiniki. Viņi divas reizes ir piedzīvojuši zagļu pāridarījumus savam dzīvoklim. Pirmā tikšanās ar zagli bija kādā vēlā vakarā, kad Lauris sēdēja pie klavierēm un komponēja mūziku.

Lauris Reiniks, mūziķis: "Bija vakars, es klusām spēlēju un dzirdu, ka man uz balkona grab, paskatos un redzu, ka stāv bezkaunīgs tēls un ķeksē man drēbes nost no balkona."

Lauras un Rūtas dzīvoklim balkons jau sākotnēji bija ar restēm, kā nekā pirmais stāvs, bet tās bija tik lielas, ka zaglis bez problēmām varēja paņemt visu, ko vēlas.

Lauris Reiniks, mūziķis: "Sistēma viņiem ir vienkārša. Šeit ir pirmais stāvs, viņi sakrāmē ķieģelīšus, uzkāpj augšā."

Pēc negadījuma, kad mūziķis palika bez drēbēm, Lauris uzlika smalku režģi, bet abiem Reinikiem šis nebija pēdējais zagļu uzbrukums.

Rūta Reinika: "Kādu dienu mēs atnācām mājās un mūsu durvis bija uzlauztas."

Zagļi bija centušies iekļūt dzīvoklī gan pa durvīm, gan pa logiem. Laurim un Rūtai paveicās, jo zagļu spēkos nebija atmūķēt dzīvokļa otrās durvis. Tās bija no dzelzs. Par laimi, no mājokļa nekas nebija pazudis.

Rūta Reinika: "Tagad esam sākuši domāt par drošības jautājumiem. Pirmais, ko gribam izdarīt, apmainīt slēdzeni un uzlikt logiem virsū atslēdziņas."

Kad Reiniki šo dzīvokli nopirka, tas jau bija aprīkots ar signalizāciju un dzelzs durvīm, tikai abi jaunieši nebija raduši to lietot. Taču pēc zagļu mēģinājumiem iekļūt mājoklī kopīgi nolēmuši izmantot signalizāciju vienmēr, kad atstāj dzīvokli.

Rūta Reinika: "Nepietiek tikai ar to, ka ir dzelzs durvis, parasti atmūķē slēdzeni. Slēdzenes kvalitāte ir atkarīga no tā, cik ilgā laikā zaglis tanī var iekļūt."

Rūta ir pārliecināta, ka domas – ar manu dzīvokli nekad tā nenotiks - ir jāatmet. Zaglis atnāk nebrīdinot, tāpēc viņa kopā ar brāli vienmēr domā par sava mājokļa drošību.

Rūta Reinika: "Jāuzticas profesionāļiem un pazīstamu firmu slēdzeņu ražotājiem."

Savukārt Lauris vēlreiz uzsver nepieciešamību aprīkot balkonus ar režģiem un sava īpašuma drošības dēļ paciest to, ka skats caur logu pārvēršas cietuma ainā.

Zaglim jūsu īpašums ir kā bitei medus, viņš ir gatavs darīt jebko, lai tikai tiktu klāt jūsu mantām. Rīgā šogad apzagti jau vairāk nekā 1200 dzīvokļu. Lielākā daļa to saimnieku nebija padomājuši par drošākām durvīm, slēdzenēm, signalizāciju vai apsardzi. Mēs aicinām būt viltīgākiem par zagļiem un rūpēties par sava dzīvokļa drošību.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu