Par aizņēmumu Latvijai jāmaksā 300 miljoni latu (90)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban Latvijai par starptautisko kreditoru aizdoto naudu jāmaksā gandrīz 300 miljoni latu gadā. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Kārlis Bauze intervijā portālam TVNET norādīja – jo ātrāk tiks veikta valsts budžeta konsolidācija, jo ātrāk šo naudu varēs novirzīt produktīvākām lietām.

Runājot par valsts budžeta konsolidāciju, viņš atgādināja tās iemeslus. Tie saistīti ar to, ka valsts ekonomikas labajos gados netika veikti uzkrājumi, kā tas notika, piemēram, Igaunijā.

“Igaunija laikā, kad ekonomika bija ļoti spēcīga, izveidoja budžeta pārpalikumu, kā rezultātā tajā brīdī, kad iestājās ekonomiskā krīze, izdevumi nebija jāsamazina tik daudz.”

Igauņiem griezumi nav tik sāpīgi kā latviešiem.

Jautāts, cik ilgi Latvijai vēl būs jākonsolidē valsts budžets, Bauze norādīja uz vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tā paredz, ka budžeta deficītam šogad jābūt zem 8,5% no iekšzemes kopprodukta, nākamgad – 6%, bet 2012.gadā – 3%.

Tas nozīmē, ka ne tikai nākamgad, bet arī 2012.gadā budžets būs jāsamazina.

Turklāt par valsts budžeta konsolidāciju runā ne tikai Latvijā un ne tikai valstis ar lielām problēmām. Šis jautājums ir aktuāls arī, piemēram, Anglijā.

“Anglijas valdība ir paziņojusi par pietiekoši dramatiskiem budžeta samazinājumiem. Kāpēc viņi to dara? Anglijas valdība apzinās, ka dzīvot uz aizņemtiem līdzekļiem nav tā labākā lieta. Līdz ar to kaut kādā brīdī šie izdevumu samazinājumi ir jāveic.”

“Latvijas gadījumā mums gandrīz 300 miljoni latu gadā jāmaksā tikai par aizņemtajiem resursiem.”

Summa ir gandrīz līdzvērtīga Izglītības un zinātnes ministrijas budžetam.

Jautāts, cik ilgi šāda summa Latvijai par ārvalstu aizņēmumiem būs jāmaksā, Bauze sacīja: “Viss ir atkarīgs to tā, cik ātri mēs konsolidēsim savu budžetu un līdz ar to varēsim samazināt savus ārējos parādus. Jo ātrāk mēs konsolidēsim, jo ātrāk mēs tiksim vaļā no šiem parādiem, jo mazāks procents mums būs jāmaksā."

“Jo ātrāk mēs samazināsim, jo ātrāk mēs šos resursus varēsim novirzīt produktīvākām lietām,” viņš teica un norādīja, ka par šo naudu varētu attīstīt, piemēram, zinātni un nozares, kas ražo produktus ar lielāku pievienoto vērtību.

Budžets top

Portāls TVNET jau vēstījis, ka patlaban tiek aktīvi gatavots nākamā gada valsts budžets. Pēc pēdējās informācijas, nākamgad jākosolidē aptuveni 280 miljoni latu. Iepriekš izskanējis, ka būs vajadzība pēc 400 miljonu latu samazināšanas.

Konsolidāciju plānots panākt gan ar izdevumu samazināšanu, gan nodokļu celšanu.

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu