Valmierā veidos gleznas no 25 kilogramiem siera

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai popularizētu sieru, demonstrējot tā lietojumu ne tikai pārtikā, bet arī mākslā, šonedēļ Valmierā notiekošajās Mākslas dienās no apmēram 25 kilogramiem dažāda siera tiks veidotas gleznu reprodukcijas, informēja biedrības «Siera klubs» vadītāja Vanda Davidanova.

Plānots, ka radošās komandas, kuru sastāvā būs pārstāvji no Valmieras tehnikuma, Ventspils tehnikuma un AS «Valmiermuižas alus darītava» no siera veidos savdabīgas gleznas, parādot, ka ēdiens, apvienojot garšas, krāsu un formu salikumus, var būt kā savdabīgs mākslas darbs.

No siera gatavotām gleznu retrospekcijām izvēlēti vairāki darbi - gleznotāju Jāņa Anmaņa, Aleksandra Petrova, Silvijas Melnūdres gleznas, bet kā oriģināls meistardarbs pasākuma laikā taps siera un uzkodu plate «Garšas palete» lielformāta krāsu paletes formā.

Gleznām izmantos apmēram 25 kilogramus 17 šķirņu un veidu sierus - dzeltenus, baltus, brūnus, melnus, raibus, zaļus, oranžus, ražotus AS «Valmieras piens», AS «Jaunpils pienotava», SIA «Mālpils piensaimnieks», AS «Limbažu piens», SIA «ELPA», AS «Smiltenes piens», SIA «Kalnu piens», AS «Rankas piens» un AS «Talsu piensaimnieks».

Sierus sagriezīs dažāda lieluma un dažādu formu gabaliņos, atbilstoši katra mākslas darba ieceres īstenošanai, un kopā tie varētu būt vairāk nekā 5000 gabaliņi.

«Ideju, ka uz audekla var tapt glezna no siera, 2014.gadā biedrības «Siera klubs» organizētajā siera plašu konkursā īstenoja Valmieras tehnikuma skolotāja Ramona Jirgena. Patiess prieks, ka šogad jaunieši to attīsta un veidos jau vairākas gleznu retrospekcijas,» atzina Davidanova.

Pasākums «Garša. Meistars. Māksla» notiks trešdien, 20.aprīlī, Valmieras tehnikumā.

Pēc Lauku atbalsta dienesta provizoriskiem datiem, kopā pērn Latvijā viens iedzīvotājs patērējis 20,1 kilogramu siera, kas ir par diviem kilogramiem vairāk nekā 2014.gadā. Kopumā pērn siera ražošana palielinājusies par 19%, sasniedzot 41 000 tonnu.

Biedrība «Siera klubs» dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus, tajā darbojas 62 biedri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu