Video. Aizdegusies Okupācijas muzeja ēka; ugunsgrēks likvidēts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ap plkst. 11.30 Vecrīgā bija aizdedzies Okupācijas muzejs - dega ēkas jumts un ārsienas daļa 15-20 kvadrātmetru platībā. Aptuveni pēc stundas ugunsgrēks jau bija lokalizēts, pēc tam turpinājās ēkas konstrukciju uzlaušana, lai pārbaudītu, vai tajās nav atrodami vēl kādi uguns perēkļi. Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien atrodas rezidencē Jūrmalā.

Ugunsgrēks pilnībā likvidēts plkst.16.19.

Ugunsgrēka dūmus pamanījusi RTU darbiniece Brigita, kas pirmā piezvanījusi pa tālruni 112 un informējusi par ugunsnelaimi. Vienlaikus

sagadīšanās pēc pār Akmens tiltu braukusi arī kāda VUGD ekipāža, kas operatīvi iesaistījusies dzēšanā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Šaboha informēja, ka notikuma vietā ieradušās četras ugunsdzēsēju autocisternas un autopacēlājs. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā TVNET paskaidroja, ka neviena cietušā nav. Ātrās palīdzības ekipāžas dežurēja notikuma vietā.

Ugunsgrēkam bija noteikts paaugstinātas bīstamības statuss, un cilvēkus evakuēja arī no blakus esošā Melngalvju nama.

Ugunsdzēsēji ar autopacēlāju lēja ūdeni uz Okupācijas muzeja ēkas jumta, kā arī lauza jumta metāla konstrukcijas.

Kamēr jumta konstrukcijas nebija atlauztas, bija redzami vienīgi dūmi, bet pēc atlaušanas parādījās arī atklāta liesma.

Vēlāk liesmas izdevās nodzēst un noplaka arī dūmi.

VUGD uzsver, ka ēka ir veca, tāpēc uguns izpletās ātri. VUGD informē, ka labu laiku vēl uzmanīs degšanas vietu, un min, ka ugunsgrēku varētu būt izraisījusi veca elektroinstalācija, taču precīzus ugunsgrēka izcelšanās iemeslus izmeklēšanā skaidros Valsts policija.

Degusi 15-10 kvm platība, taču tā neesot konkrēta telpa, bet jumta konstrukcijās izmantotie būvmateriāli,

tā TVNET pastāstīja VUGD pārstāvji.

Ugunsgrēka dēļ patlaban ir norobežots Strēlnieku laukums, kā arī slēgta blakus esošā Grēcinieku iela.

Melngalvju namam tomēr nebija tiešu aizdegšanās draudu, jo liesmu perēklis bija okupācijas muzeja jumta Daugavas pusē.

Ugunsdzēsēju darbu notikuma vietā ar interesi vēroja desmitiem garāmgājēju. Valsts prezidenta kancelejā TVNET uzzināja, ka kancelejas darbinieki evakuēti līdz brīdim, kad būs zināms, ka Malngalvju namā, kas atrodas blakus Okupācijas muzejam, uzturēties ir droši.

Dūmi nāca no jumta, kur atrodas mazā piebūve Grēcinieku ielas pusē. Pēc dzēšanas darbiem, degšanas vietā tika noņemts ēkas apšuvums. Dūmi vairs notikuma vietā nav redzami.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons pastāstīja, ka muzejam ir dedzis ārējais ēkas siltumizolācijas slānis 20 kvadrātmetru platībā. Ēkas iekštelpas ugunsgrēkā nav cietušas, tāpat arī tajā netika veikti nekādi darbi un neatradās cilvēki, sacīja Blodons. Viņš arī izteica publisku pateicību RTU darbiniecei Brigitai par operatīvo palīdzības izsaukšanu.

Vecrīgā pie muzeja bija viegls sadūmojums, dūmu smaka bija jūtama pa gabalu.
Foto: FB/Oskars Bērziņš
Okupācijas muzejs Vecrīgā pašlaik ir slēgts, tiek plānota rekonstrukcija. Muzejs ir pārcelts uz citām ēkām. Okupācijas muzejā atrodas suvenīru veikals.

Komentēt mantas bojājumu apmēru VUGD neņemas, to darīs muzeja pārstāvji. Šobrīd bīstamības vairs nav, tomēr ap Strēlnieku laukumu pagaidām ir izolēts. Satiksme tuvākajās ielās ir slēgta.

Update: nodzēsts un slapjš

A photo posted by Džeina (@dzeinag) on

Okupācijas muzeja pārstāve TVNET pastāstīja, ka visi muzeja krājumi atrodas Raiņa bulvārī 7, līdz ar to nekādi zaudējumi krājumiem nav nodarīti. Neviens muzeja darbinieks nav cietis, jo ēka bija slēgta.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons žurnālistus informēja, ka ugunsgrēka izcelšanās iemesli šobrīd nav zināmi, taču viņš izteica cerību, ka notikušais ir nelaimes gadījums. «Šobrīd nekādi lielie darbi tur nenotika, taču man ir grūti minēt, kādi darbi varētu tikt veikti, ja viss muzeja projekts iepriekš apstājies un ir izskatīšanas stadijā. Ēka tika uzturēta tehniskajā stāvoklī, lai varētu sākt rekonstrukcijas darbus tajā brīdī, kad tiks rasts risinājums,» viņš skaidroja.

Zaudējumus šobrīd nav iespējams aplēst, turklāt, ja ēka tiks rekonstruēta, tad pie reizes tiks likvidētas arī ugunsgrēka radītās sekas, norādīja Blodons.

Ugunsgrēks Okupācijas muzeja ēkā, spriežot pēc sākotnējās notikuma vietas apskates, varētu būt izcēlies elektroinstalācijas bojājumu dēļ, taču precīzus ugunsgrēka izcelšanās iemeslus izmeklēšanā skaidros Valsts policija.

Valsts policijā TVNET uzzināja, ka saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu. Tiks veiktas arī ekspertīzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu