Gaismas pils būvniecības apturēšana draud ar miljoniem latu zaudējumu (119)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils būvniecības pārtraukšana valstij draud ar miljonu latu zaudējumiem, taču arī būtiskais celtniecības finansējuma samazinājums var izvērsties par ievērojamiem finanšu zaudējumiem līdz pat 20 miljoniem latu, jo tas ievelk garumā būvniecību līdz pat 2015.gadam, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Noslēgtais līgumu ar būvniekiem par Gaismas pils būvniecību valstij paredz saistības ik gadu nodrošināt konkrētu piešķīrumu vērienīgajam objektam. Taču, kā ziņots, nākamā gada budžetā LNB celtniecībai finansējums samazināts par 66% no līgumā paredzētās summas un atvēlēti tikai 13 miljoni latu.

LNB ēkas būvnieku Nacionālās būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns Db norādījis, ka šāds lēmums būvniekiem bijis pārsteigums vai drīzāk šoks un pagaidām esot grūti komentēt, ko darīs būvnieki. Viņš atzīmēja, ka bibliotēka "nav Pifa suņu būda Nātrinieku pagastā". Tāpat Saukāns arī nevarēja pateikt, vai būvnieki piekritīs līguma izmaiņām, vai arī tiesāsies.

Būvdarbu līgums satur nosacījumus par būvdarbu termiņu pagarināšanu, darbu apturēšanu un pārtraukšanu, kā arī par līguma pārtraukšanu. Būvdarbus ir iespējams apstādināt, un līgumā par to nekādas soda sankcijas nav paredzētas, vienīgi ir jāatlīdzina būvuzņēmējam šai sakarā radītie zaudējumi.

"Būvdarbu apturēšanas gadījumā būs jāapmaksā darbaspēka dīkstāve, būvlaukuma un iekārtu uzturēšana, bet, ja būvdarbi netiek atsākti, būvuzņēmējam ir tiesības atkāpties no līguma un pieprasīt zaudējumu atlīdzību. Pasūtītājam ir jākompensē būvuzņēmējam zaudējumi par darbaspēka atlaišanu, iekārtu un aprīkojuma demontāžu, norēķiniem ar apakšuzņēmējiem, iegādāto materiālu izmaksām un izdevumiem līgumsaistību nodrošināšanai," skaidro Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Dace Vizule.

Pagaidām ne KM, ne būvnieki konkrētus iespējamos zaudējumus Gaismas pils iesaldēšanas gadījumā nenosauc, jo to aprēķins esot veicams konkrētā situācijā atkarībā no būvdarbu stadijas un turpmākā būvdarbu apturēšanas vai pārtraukšanas scenārija.

Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu