Ar bargākiem sodiem mainīs bērnu uzvedību; ārstēs no atkarībām piespiedu kārtā (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Valdībā šodien apstiprināti grozījumi likumā, kas paredz, kādā veidā audzināšanas mērķiem ierobežot bērnus. Lai novērstu vairākas problēmas, kas radušās, piemērojot likumu Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi likuma grozījumus.

"Grozījumi ir apjomīgi. Šā likuma ieviešana palīdzēs noteikt bērnam ierobežojumus, kas panāks uzvedības izmaiņas. Ar pašreiz spēkā esošo likumu ir par maz un ir svarīgi, lai bērns pēc ierobežojumu izciešanas mainītu savu attieksmi," sarunā ar TVNET stāsta Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

"Jaunajos grozījumos obligāts pienākums būs ārstēties no atkarībām, kas šobrīd iespējams tikai ar paša bērna piekrišanu. Līdz ar to izveidojas diezgan absurda situācija – bērns izdara zādzību, lai iegūtu sev narkotiskās vielas, bet neviens viņam reāli nevar piespiest iziet rehabilitāciju, ja viņš pats to nevēlas."

"Deputāti tos vērtēs un ja viss noritēs pēc plāna, likuma grozījumi varētu stāties spēkā ar nākamā gada janvāri. Tiek plānots kontrolēt tos bērnus, kuri neapmeklē skolu. Ar to nodarbosies mācību iestāžu vadītāji un policija, uzraugot, lai bērns nedodas uz vietām un netiekas ar cilvēkiem, kas traucē mācībām," TVNET atklāj Rieksta-Riekstiņa.

Likumprojektā daļēji atjaunots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis - uzvedības ierobežojumi nepilngadīgajiem. Uz laiku no 30 dienām līdz 12 mēnešiem bērnam var aizliegt apmeklēt noteiktas sabiedriskās vietas un satikties ar noteiktām personām, noteikt pienākumu piedalīties sociālās korekcijas programmās, kā arī konsultēties pie psihologa, ārsta vai cita speciālista, u.tml.

Tāpat, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - sabiedriskā darba izpildes laikā nepilngadīgais sasniegs 18 gadus, šā darba izpildi bērns turpinās, kamēr piespiedu līdzeklis būs izpildīts pilnā apmērā. Tomēr sabiedriskā darba izpildi varēs apturēt bērna slimības vai citu svarīgu iemeslu dēļ.

Atbilstoši likumprojektam, nosakot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanas beigu termiņu un ilgumu bērna ievietošanai sociālās korekcijas izglītības iestādē, tiesa pēc iespējas ņems vērā mācību gada sākumu un beigas attiecīgajā iestādē, kā arī bērna izglītības līmeni un nepieciešamību turpināt izglītību. Bērna patvaļīgu prombūtni neieskaitīs laikā, kad viņam jāatrodas sociālās korekcijas iestādē. Savukārt, ja bērns ir sasniedzis 18 gadus un viņa patvaļīgas prombūtnes dēļ nav bijis iespējams viņu ievietot sociālās korekcijas izglītības iestādē, tiesa lems par to, vai turpināt izpildīt piespiedu līdzekli minētajā iestādē vai aizstāt to ar kriminālsodu.

Pēc tiesas lēmumā noteiktā laika beigām sociālās korekcijas izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz bērna un viena no viņa vecāku (aizbildņa) iesniegumu, varēs lūgt tiesai atļaut bērnam uzturēties minētajā iestādē līdz mācību gada beigām.

Likumprojektu izstrādāja darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no Tieslietu, Izglītības un zinātnes, Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijām, Sociālās korekcijas iestādes „Naukšēni”, Valsts policijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas.

Grozījumi likumā Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem šodien, 13.oktobrī, apstiprināti valdībā. Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem vēl jālemj Saeimai.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu