ZZS pirmā iesniegusi priekšvēlēšanu deklarāciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ir saņemta pirmā partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija. Pirmrindniece ir Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), uzzinājām KNAB.

Kā liecina iesniegtā deklarācija, partijas priekšvēlēšanu laika izdevumi ir 0,5 miljoni latu, bet ieņēmumi - 0,42 miljoni latu, ko galvenokārt veido ziedojumi.

Par reklāmas izvietošanu partija pirms vēlēšanām iztērējusi 0,39 miljonus latu, no tiem visvairāk - 116 811 lati - samaksāts par reklāmu komerciālajā televīzijā, bet 52 474 lati - par reklāmu sabiedriskajā televīzijā. Pietiekami daudz naudas - 73 729 lati - tērēti reklāmas izvietošanai laikrakstos un žurnālos, bet vides reklāmu izvietošana ZZS izmaksājusi 80 223 latus.

18 262 latus partija atgriezusi ziedotājiem, bet šī summa neesot iekļauta partijas priekšvēlēšanu izdevumos.

Jau ziņojām, ka visām 13 politiskajām partijām un to apvienībām, kas bija iesniegušas savus deputātu kandidātu sarakstus 10.Saeimas vēlēšanām, līdz šā gada 1.novembrim KNAB ir jāiesniedz savas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas.

To paredz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums. Ja politiskā organizācija neiesniegs vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju līdz likumā noteiktajam termiņam vai šajos dokumentos nebūs norādītas prasītās ziņas vai tās būs norādītas nepatiesi, politisko organizāciju paredzēts saukt pie administratīvās atbildības.

Savās vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās partijām jānorāda visi ieņēmumi un izdevumi, kas tām radušies 2010.gada priekšvēlēšanu periodā no 5.jūnija līdz 2.oktobrim, neatkarīgi no datuma, kad izrakstīts darījumu apliecinošs dokuments, saņemts vai veikts maksājums.

KNAB veiks vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi un sešu mēnešu laikā no dienas, kad beidzies deklarāciju iesniegšanas termiņš jeb ne vēlāk kā līdz 2011.gada 1.maijam par visās iesniegtajās deklarācijās atklātajiem politisko organizāciju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem, kas veikti to novēršanai, informēs sabiedrību vienlaikus. Saņemtās deklarācijas KNAB publicēs savas interneta mājaslapas "www.knab.gov.lv" sadaļā "Partiju finanses".

Lai veiktu vispusīgu un objektīvu pārbaudi, KNAB pieprasīs un izvērtēs partiju iesniegtos grāmatvedības attaisnojuma dokumentus, veiks darījumu salīdzināšanu, pieprasot informāciju no iesaistītajām personām, salīdzinās partiju iesniegtos datus ar KNAB rīcībā esošo informāciju un saņemtajām sūdzībām, kā arī veiks citas darbības, lai izvērtētu partiju vai to apvienību priekšvēlēšanu aģitācijai tērēto līdzekļu apmēru un atbilstību likuma prasībām.

Kā ziņots, šogad priekšvēlēšanu periodā katrs politiskais spēks drīkstēja izlietot ne vairāk par 571 211,72 latiem jeb 38,32 santīmus uz vienu vēlētāju par reklāmas izvietošanu, pasta un elektroniskā pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī par labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus vai ziedojumus.

Ierobežojumi neattiecās uz visu veidu reklāmas materiālu sagatavošanu, vēlēšanu kampaņas plānošanu, sagatavošanu un organizēšanu, kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksu un citiem maksājumiem fiziskajām personām, kustamas un nekustamas mantas īrēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, kā arī citu ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu