Elektroenerģijas tirgus vidējā cena Latvijā pagājušajā nedēļā auga par 14%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā pagājušajā nedēļā bija 32,28 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 14% augstāka nekā pirms nedēļas, liecina AS «Latvenergo» apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām «Nord Pool Spot» biržā pagājušajā nedēļā.

Savukārt Lietuvā elektrības biržas cena palielinājās par 28%, sasniedzot 36,46 eiro par MWh. Cenu pieaugumu veicināja jaunā «NordBalt» starpsavienojuma atslēgums, kas tādējādi no tirgus izņēma 700 megavatu (MW) jaudas pārvades kapacitāti no Skandināvijas, samazinot kopējo Baltijas importētās elektroenerģijas apjomu līdz 137 gigavatstundām (GWh) jeb par 41% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Cenu kāpumu pastiprināja arī 41% samazinājums Lietuvas saražotās elektroenerģijas apjomā - Lietuvā izstrāde samazinājās līdz zemākajam šogad novērotajam līmenim - 28 GWh. Tajā pašā laikā cenu kāpumu nedaudz ierobežoja 9% pieaugums Latvijas izstrādātās elektroenerģijas daudzumā, kas pagājušajā nedēļā sasniedza 149 GWh jeb augstāko apjomu pēdējo deviņu nedēļu laikā.

Kopumā elektroenerģijas cena Latvijā nedēļas laikā svārstījās no 11,18 līdz 68,39 eiro MWh, bet Lietuvā tā brīžiem sasniedza pat 95,02 eiro par MWh.

Savukārt Igaunijā vidējā tirgus cena pagājušajā nedēļā pieauga par 9%, sasniedzot 30,92 eiro par MWh, un nedēļas laikā svārstījās tajā pašā amplitūdā kā Latvijā - no 11,18 līdz 68,39 eiro par MWh. Līdz ar neplānoto atslēgumu «NordBalt» starpsavienojumā pārtrūka pēdējās divās nedēļās novērotā cenu izlīdzināšanās visās Baltijas valstīs. Pagājušā nedēļā cenas Latvijā un Lietuvā bija vienādas tikai 66% no kopējā stundu skaita.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 71% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 83% no kopējā patēriņa. Igaunija importēja 2% no valsts elektroenerģijas patēriņa, bet Latvija saražoja par 6% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu