Korupcijas dēļ Latvija zaudē piecus miljardus eiro gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Korupcija Latvijai varētu izmaksāt līdz pat €5,08 miljardiem gadā, liecina aplēses Eiropas Parlamenta pasūtītajā institūta «RAND Europe» pētījumā: korupcijas dēļ Latvija katru gadu zaudē no 13% līdz 19% iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir no € 3,4 miljardiem līdz € 5,08 miljardiem.

Līdzās Latvijai korupcijas izraisīto zaudējumu ziņā ir Lietuva, Polija, Slovākija, Rumānija, Bulgārija, Horvātija, Grieķija un Itālija.

Kopumā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs korupcijas izraisītie zaudējumi mērāmi no 179 miljardiem eiro līdz 990 miljardiem eiro gadā.

Šie skaitļi ir daudz lielāki nekā Eiropas Komisijas (EK) 2014.gadā publicētie dati. Tie zaudējumus lēsa ap 120 miljardiem eiro.

Izdevums «Politico» gan atzīmē, ka EK pētījumā netika ņemta vērā netiešā korupcijas ietekme. Norādīts, ka korupcija ES pastāv dažādās formās un tai ir gan ekonomiskā, gan sociālā, kā arī politiskā ietekme.

«Korupcija ir liels melnais caurums Eiropas ekonomikas sirdī,» izdevumam komentējis organizācijas «Transparency International» vadītājs Karls Dolans. Viņš uztraucies par to, ka gandrīz piecus miljardus eiro gadā ES izmaksā korupcija, kas saistīta ar publiskajiem iepirkumiem.

«Ja uzņēmumi redzēs, ka publiskajos iepirkumos notiek krāpšanās, viņi tajos nepiedalīsies. Sabiedrība tādēļ zaudēs, jo nebūs konkurētspējīgu piedāvājumu,» problēmu raksturoja Dolans.

«Transparency International» vadītājs Karls Dolans
«Transparency International» vadītājs Karls Dolans Foto: Ekrānšāviņš

Lai to risinātu, pētījuma veicēji «RAND Europe»

rosina izveidot kopēju publisko iepirkumu sistēmu, kas korupcijas nodarītos zaudējumus varētu samazināt par 920 miljoniem eiro.

Pētnieki norāda, ka varētu veidot arī Eiropas līmeņa korupcijas apkarošanas biroju, kura darbs korupcijas radītos zaudējumus varētu samazināt par 0,2 miljardiem eiro gadā.

Dolans uzskata, ka šie priekšlikumi ir ļoti piezemēti. Iemeslu tam, ka tie vēl nav īstenoti, eksperts saskata ES neieinteresētībā korupcijas apkarošanā.

«Tas, ka ES nav spējusi īstenot šīs ļoti vienkāršās lietas, laikam parāda to, cik zema prioritāte šī bijusi ES pēdējo gadu laikā,» teica Dolans.

Pētījumā «The Cost of Non- Europe in the area of Organised Crime and Corruption» izmantoja trīs dažādus korupcijas noteikšanas rādītājus - Starptautiskais valstu risku rādītāju (ICRG), Korupcijas uztveres indeksu (CPI) un Kontroles korupcijas indikatoru (COC). Eksperti izvirzījuši trīs dažādus scenārijus tam, cik daudz korupcija ietekmē ES ekonomiku, izvēloties visticamāko variantu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu