VL-TB/LNNK: Sarunās panākts ievērojams progress (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Sarunās par koalīcijas veidošanu jaunajā Saeimā panākts ievērojams progress, šodien pēc apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas sēdes žurnālistiem atzina VL-TB/LNNK pārstāvis Dzintars Rasnačs.

Kā skaidroja Rasnačs, atšķirībā no piedāvātā sadarbības modeļa četru partiju koalīcijai tagad jau panākta vienošanās, ka nacionālie jautājumi tiek nevis "iesaldēti", bet tiks risināti pēc vienprātības principa koalīcijā.

"Tagad starp trīs partneriem iespējams šo dokumentu izlabot tā, lai tas atbilstu visu interesēm, jo vairs netiek runāts ar "Saskaņas centru"," teica VL-TB/LNNK pārstāvis, norādot, ka koalīcijas izveidošana tagad esot atkarīga no nacionālās apvienības valdes lēmuma un "Vienotības" nostājas.

"Tagad būs iespējas pilnvērtīgai diskusijai koalīcijas iekšienē," sacīja Rasnačs, piebilstot, ka tas esot progress sarunās un "solis uz priekšu".

Par dalību koalīcijā un precīziem sadarbības formulējumiem nacionālā apvienība plāno lemt valdes sēdē, kas notiks rīt, 21.oktobrī, plkst.16.

Rasnačs atzina, ka pārlieka steiga vai vilcināšanās šo jautājumu risināšanā būtu nevietā. "Rīt atradīsim precīzus formulējumus kopīga darba piedāvājumiem, norādīja politiķis.

Runājot par to, vai, piekāpjoties premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") prasībām un atrodot kompromisu, netiktu pārkāpti solījumi vēlētājiem, Rasnačs skaidroja, ka savus principus vislabāk varot realizēt, strādājot koalīcijā un valdībā, bet opozīcijā tālāk par deklarācijām tikt nevarot.

"To var saukt par kompromisu, var saukt arī par vienotu viedokli. Jautājums ir par formu, un tādu kopīgu formu atradīsim," solīja VL-TB/LNNK pārstāvis.

Savukārt VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks atzina, ka viņam Dombrovska uzstādījumi pagaidām īsti saprotami neesot. Tomēr sarunās esot progress, jo nacionālos jautājumus tagad varēs koalīcijā apspriest.

VL līderis Raivis Dzintars norādīja, ka ar Dombrovska uzstādījumiem esot iepazinies tikai tagad un konkrēts lēmums tiks pieņemts rītdienas valdes sēdē. "Tad arī būs skaidri interpretējami un konkrēti priekšlikum.

Pilna skaidrība par koalīcijas sastāvu jaunajā Saeimā būs piektdien, 22.oktobrī, šodien pēc koalīcijas pārstāvju sanāksmes žurnālistiem atzina Dombrovskis.

Pēc Dombrovska teiktā, no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) jau saņemta skaidra atbilde par dalību koalīcijā, un pamatā piekrītoša atbilde saņemta arī no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK.

Koalīcijas padome šodien pārrunājusi jaunās valdības un koalīcijas veidošanas jautājumus. Panākta vienošanās, ka visas trīs partijas turpinās valdības veidošanu.

Koalīcijas padomē pārrunāti arī vairāki jautājumi, kas saistīti ar VL-TB/LNNK uzstādījumiem. Padomes pārstāvji vienojušies, ka jautājumi, kas saistīti ar Satversmi, valsts valodas likumu un citi, tiks koalīcijā pieņemti pēc vienprātības principa, kā arī partijas nevirzīs iniciatīvas, par ko nav panākta vienošanās, piemēram, par izglītības politikas pamatnostādnēm un repatriācijas jautājumiem.

Dombrovskis norādīja, ka ceturtdien tiks turpināta valdības deklarācijas veidošana un iespējamas sarunas par amatu sadali valdībā un Saeimā, bet pilnīga skaidrība varētu būt piektdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes.

Uz jautājumu, vai vienā koalīcijā darbosies minētās trīs partijas, Dombrovskis atbildēja, ka "tas ir pašreizējais sarunu formāts".

VL-TB/LNNK pārstāvis Gaidis Bērziņš žurnālistiem sacīja: VL-TB/LNNK ir gatava apspriest šo koalīcijas modeli un jautājums par dalību koalīcijā tiks izvērtēts nacionālās apvienības valdes sēdē, kas notikšot tuvākajā laikā.

"Loģiski, ka, strādājot koalīcijā, jautājumi jāvirza vienprātīgi," sacīja Bērziņš, piebilstot, ka "būs iniciatīvas, kuras nevarēs virzīt".

Bērziņš arī atzina, ka nepieciešams konsenss. "Cik tālu varēsim pildīt solījumus vēlētājiem, pildīsim, tikai kādā formātā," viņš piebilda.

ZZS 9.Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka ZZS jau sen nolēmusi strādāt kopā ar "Vienotību" un neesot problēmu strādāt, kā tas darīts iepriekš.

Brigmanis skaidroja, ka ZZS neesot īpaši svarīgi strādāt koalīcijā ar 55 balsīm vai vairāk. Svarīgāk esot sakoncentrēt spēkus ekonomiskās krīzes pārvarēšanai un vienlaikus nezaudēt nacionālo pašapziņu.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu