Domās par elektroniskās balsošanas ieviešanu (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Nākamajām pašvaldību vēlēšanām, kas paredzētas 2013.gadā, nepieciešams sagatavot elektroniskās balsošanas ieviešanu, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

"Kārtējās pašvaldību vēlēšanas paredzētas 2013.gadā, un tas nozīmē, ka šis ir īstais brīdis, lai sāktu diskutēt par šo iespēju. Tehnoloģijas mūsdienās nav galvenais šķērslis interneta balsošanas ieviešanai.

Šādai iniciatīvai nepieciešams vispirms likumdevēja atbalsts un grozījumi vēlēšanu likumos, kā arī jānoskaidro, cik gatavi uzticēties vēlēšanu rezultātiem, kas iegūti, balsojot internetā, ir Latvijas vēlētāji,"

norāda Cimdars.

Var nodrošināt

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta atzīst, ka LVRTC ir gatavs nodrošināt iespēju jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās balsot elektroniski, līdz ar to vēlētājiem vairs nevajadzētu obligāti iet uz iecirkņiem un stāvēt rindās. Vienlaikus tiktu vienkāršota arī rezultātu apkopošana.

"Izvērtējot uzņēmuma līdzšinējo pieredzi e-paraksta sniegšanā, kā arī tehnisko nodrošinājumu, kas ir LVRTC rīcībā, varam apgalvot, ka esam gatavi piedāvāt šādu risinājumu. Turklāt mums ir pietiekami daudz laika, lai jauno instrumentu pārbaudītu un jau uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām nodotu Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā," sacīja Bokta.

Viņš atzīst, ka LVRTC kā e-paraksta sniedzēja rīcībā jau patlaban ir tāds tehniskais nodrošinājums, kas ļauj pārliecināties par konkrēta cilvēka personību elektroniskajā vidē,

savukārt laika zīmoga lietojums ļauj precīzi pateikt, kad šī persona attiecīgās aktivitātes ir veikusi.Šie paši priekšnoteikumi nepieciešami, veicot balsojumu elektroniskajā vidē - jābūt pārliecībai par nobalsojušās personas autentiskumu, kā arī par to, ka tā savu balsojumu veikusi tam paredzētajā laikā.

"Līdz ar to, pielāgojot esošo drošo elektronisko parakstu, kā arī papildus sadarbībā ar nozares ekspertiem un CVK izstrādājot balsošanas vietnes mehānismu un paredzot, ka tajā nebūs iespējams saistīt konkrētu vēlētāju ar viņa izdarīto izvēli, LVRTC tehnoloģisko bāzi iespējams izmantot e-vēlēšanu nodrošināšanai," sacīja Bokta.

LVRTC vadītājs norāda, ka elektroniskajai balsošanai ir daudz priekšrocību - persona ir pasargāta ar PIN kodu, kuru nezina neviena trešā puse. Elektronisks balsojums arī mazina balsu uzpirkšanas iespēju, jo iecerēts īstenot tādu risinājumu, kur vēlētājs var pilnībā mainīt vai koriģēt savu brīvo gribu atvēlētā vēlēšanu laika norises ietvaros. Izmantojot valsts rīcībā esošos iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu datus, iespējams arī segmentēt katru balsotāju pēc attiecīgā reģiona, tādējādi mazinot balsošanas "tūrisma" praksi. E-vēlēšanas arī būtiski paātrina un atvieglo balsu skaitīšanas procesu.

Elektroniskā paraksta un citu sertifikācijas pakalpojumu sniegšanu LVRTC nodrošina kopš 2009.gada vidus.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu