Latvijas un Azerbaidžānas prezidenti izceļ ekonomiskās sadarbības perspektīvas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 10.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze sāka valsts vizīti Azerbaidžānas Republikā, TVNET informēja Prezidenta preses dienestā.

Pirmajā vizītes dienā norisinājās vairāki oficiālie pasākumi Azerbaidžānas prezidenta pilī Zugulbā (Zughulba). Tie sākās ar svinīgo sagaidīšanas ceremoniju, kur Latvijas prezidentu un kundzi sagaidīja Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs (Ilham Aliyev) un viņa kundze Mehribana Alijeva (Mehriban Aliyeva). Pēc tam notika abu valstu prezidentu divpusējā tikšanās, kā arī delegāciju sarunas, kuru laikā galvenā uzmanība tika pievērsta abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumiem.

Pēc sarunas ar Azerbaidžānas prezidentu Valdis Zatlers pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu un uzsvēra, ka pēdējos gados abu valstu attiecības bijušas lieliskas. To pierāda arī pozitīvie pēdējo piecu gadu ekonomiskie rādītāji, lielā uzņēmēju interese, kā arī signāli par nākotnes sadarbības perspektīvām vairākās uzņēmējdarbības jomās. Turklāt Valdis Zatlers vienlaikus piedāvāja Azerbaidžānai Latvijas pieredzi un atbalstu likumdošanas harmonizēšanā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvām, kas būtiski palīdzētu Azerbaidžānai ekonomiskās sadarbības attīstīšanā ar ES valstīm.

Arī Ilhams Alijevs atzina, ka starp abām valstīm pastāv veiksmīgas ekonomiskās sadarbības perspektīvas. Viņš uzsvēra, ka ekonomikā Latvija un Azerbaidžāna savā starpā nekonkurē, bet tieši otrādi - viena otru papildina. Tāpēc Azerbaidžānas prezidents izteica pārliecību, ka šī vizīte vēl vairāk nostiprinās līdz šim ieguldīto darbu divpusējo ekonomisko attiecību attīstībā.

Savukārt Latvijas un Azerbaidžānas delegāciju sarunu laikā tika atzīmētas vairākas ekonomiskās sadarbības jomas, kurām nākotnē varētu tikt pievērsta lielāka uzmanība. Starp tām tika minēta pārtikas rūpniecība, IT, tūrisms, aviācijas, loģistikas, banku sektors, kā arī citas nozares. Abas puses izteica cerību uz panākumiem, ņemot vērā, ka iepriekšējos gados Starpvaldību komisijas dokumentos nospraustie mērķi ekonomiskās sadarbības ietvaros ir tikuši veiksmīgi realizēti.

Latvijas un Azerbaidžānas prezidenti savās sarunās pievērsās arī sadarbībai ES Austrumu partnerības programmas ietvaros, enerģētikas drošībai un kopīgiem mērķiem NATO operācijās. Azerbaidžānas prezidents izteica pateicību Latvijai par atbalstu ES Austrumu partnerības programmas ietvaros, kā arī apmainījās viedokļiem par tālākās sadarbības attīstības iespējām ES kontekstā.

Runājot par enerģētikas jautājumiem, Latvijas prezidents atzinīgi novērtēja šā gada jūlijā noslēgto līgumu par gāzesvada Nabucco būvniecību, jo tas dažādos gāzes piegādes ceļus Eiropas valstīm. Latvija kā ES dalībvalsts ir ieinteresēta, lai pastāvētu dažādu enerģijas avotu un piegādes ceļu alternatīvas, jo tas veicina enerģētisko drošību.

Sarunas noslēgumā V.Zatlers izteica pateicību par Azerbaidžānas atbalstu NATO ISAF misijai Afganistānā, kas ir būtiska drošības un stabilitātes veicināšanā reģionā un pasaulē.

Pēc delegāciju sarunām tika parakstīta abu valstu prezidentu kopīgā deklarācija, kā arī Latvijas Republikas valdības un Azerbaidžānas Republikas valdības līgums par sadarbību jaunatnes un sporta jomā, nolīgums par sadarbību tūrisma jomā, Latvijas Republikas Patentu valdes un Azerbaidžānas Republikas Standartizācijas, metroloģijas un patentu komitejas saprašanās memorands par informācijas apmaiņu rūpnieciskā īpašumā tiesību aizsardzības jomā.

Dienas otrajā pusē Valsts prezidents tikās ar Azerbaidžānas parlamenta priekšsēdētāju Ogtaju Asadovu (Ogtay Asadov). Līdzīgi kā rīta puses sarunās, šīs tikšanās laikā abas amatpersonas atzīmēja lieliskās starpvalstu attiecības un Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās sadarbības potenciālu. Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Azerbaidžānas parlamentāro sadarbību.

Vizītes pirmajā dienā norisinājās arī vainagu nolikšanas ceremonija pie bijušā Azerbaidžānas prezidenta Heidara Alijeva (Heydar Aliyev) kapa pieminekļa, kā arī pie mūžīgās uguns kompleksa brīvības cīņās kritušajiem. Vakarā Valsts prezidents ar kundzi apmeklēs Heidara Alijeva fondu, kā arī piedalīsies Azerbaidžānas Republikas prezidenta un viņa kundzes rīkotajās oficiālajās vakariņās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu