Dūklavs: Piensaimnieki nevar cerēt uz ES finansiālu atbalstu, jāmeklē valsts atbalsta iespējas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas piensaimnieki patlaban nevar cerēt uz Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu, tāpēc būs jāmeklē atbalsta iespējas no valsts budžeta, šorīt LTV sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Jau tuvākajā laikā, visticamāk, nākamnedēļ, Dūklavs paredzējis tikties ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), lai runātu par valsts atbalsta iespējām piensaimniekiem.

Dūklavs pagaidām nevarēja prognozēt, kāds šis atbalsts būs. Ministrs norādīja, ka lūgs Finanšu ministriju atgriezties pie papildus valsts tiešajiem maksājumiem, kas tagad ir būtiski samazināti. Dūklavs nenosauca konkrētas atbalstam nepieciešamās summas, taču sacīja, ka tie ir «desmitiem miljonu eiro».

Zemkopības ministrs norādīja, ka pēc dalības ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē kļuvis skaidrs, ka finansiālu palīdzību no ES nevar gaidīt. Turklāt 18 ES valstis ir izteikušās par brīvprātīgu ražošanas samazināšanu, uz ko mudina arī ES lauksaimniecības komisārs Fils Hogans.

Kā ziņots, Hogana ieteikums mazināt piena produkcijas apjomus varētu būt tikai viens no paņēmieniem, kā risināt grūto situāciju nozarē, tikmēr Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumi tirgus situācijas normalizēšanai kopumā ir nepietiekami un pārāk nekonkrēti. Tā pēc dalības ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē uzsvēra Dūklavs.

«Diemžēl EK Latvijas un citu dalībvalstu lūgumus neuzklausīja un papildu finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām piena ražošanas un cūkkopības nozarēm nepiedāvāja. Ir vairāki diezgan nenoteikti priekšlikumi situācijas uzlabošanai, turpinot diskusijas par risinājumu meklēšanu tikai jūnijā,» atzina Dūklavs.

Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus krīzi Baltijas reģionā. EK aicināta ieviest pasākumus, kas samazinātu ražošanas izmaksas, piemēram, ievedmuitas atcelšana mēslošanas līdzekļiem un instrumenti lauksaimniecības tehnikas un augu aizsardzības līdzekļa cenu samazināšanai.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro. Igaunijā zaudējumi piena nozarei ir 67 miljoni eiro, bet cūkgaļas sektoram - 15 miljoni eiro, savukārt Lietuvas piena nozares zaudējumi gadā sasniedz 150 miljonus eiro.

Kā ziņots, piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu