Īrijai draud jauna recesija; ekonomika sarūk par 1,2% (17)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada otrajā ceturksnī negaidīti samazinājās par 1,2%, salīdzinot ar 2,2% pieaugumu iepriekšējos trīs mēnešos, kad valsts ekonomika izkļuva no recesijas perioda, teikts ceturtdien publiskotajā Īrijas Statistikas biroja paziņojumā.

Statistikas birojs iepriekš gan ziņoja, ka valsts ekonomika pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada ceturto ceturksni, pieauga par 2,7%.

Tādējādi šis bijis negaidīts pārsteigums vairumam ekonomistu, kuri bija prognozējuši, ka Īrijas ekonomikā otrajā ceturksnī turpināsies izaugsme.

Turklāt valsts IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn sarucis par 1,8%, kas galvenokārt tiek skaidrots ar patērētāju izdevumu kritumu par 1,7%.

Jaunākie ekonomikas dati publiskoti tikai dažas dienas pēc tam, kad Īrija izkliedēja spekulācijas, ka tai vajadzēs vērsties pēc finansiālas palīdzības pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vai Eiropas Savienības (ES).

Īrija otrdien veiksmīgi ieguva 1,5 miljardus dolāru (1,05 miljardus latu), starptautiskajā tirgū emitējot obligācijas.

Kā ziņots, 2008.gadā Īrija kļuva par pirmo eirozonas dalībvalsti, kas nokļuva recesijas periodā.

Valsts ekonomikas lejupslīdi galvenokārt veicināja iekšzemes nekustamo īpašumu tirgus sabrukums, bezdarba līmeņa kāpums un valdības īstenotie apjomīgie banku glābšanas pasākumi.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu