Janvārī par 30% auga Latvijā saražotās elektroenerģijas biržas cena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/sashafatcat

Šā gada janvārī vidējā biržas «Nord Pool Spot» Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cena bija 50,01 eiro par megavatstundu (MWh) un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri cena auga par 30%, liecina AS «Augstsprieguma tīkls» (AST) apkopotā informācija.

Savukārt salīdzinājumā ar 2015.gada janvāri, kad cena bija 39,78 eiro par MWh, pieaugums ir par 26%.

AST skaidro, ka viens no iemesliem augstai cenai ir samazinātais hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms, kā rezultātā iztrūkstošo apjomu daļēji nosedza termoelektrocentrāļu ģenerācijas, kuru saražotā elektroenerģija ir dārgāka par hidroelektrostacijās saražoto.

Papildu faktors bija arī dažu stundu samazinātais elektroenerģijas imports no Ziemeļvalstīm uz Igauniju, kas ietekmēja ne tikai Igaunijas, bet arī Latvijas cenas.

Latvijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas biržas nākamās dienas diennakts elektroenerģijas cena svārstījās no 15,36 eiro par MWh līdz pat 200,06 eiro par MWh.

Salīdzinot mēneša elektroenerģijas stundas cenu starp Latviju un Igauniju, var secināt, ka cena bija vienāda 25% no mēneša stundu skaita, bet decembrī šis periods bija 20% no visām mēneša stundām.

AST piebilda, ka, ņemot vērā jauno starpsavienojumu «LitPol Link» un «NordBalt» darbības sākšanos, ir sagaidāms, ka ar februāri Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalu cena mēneša griezumā samazināsies un pietuvināsies Igaunijas, Somijas un Zviedrijas tirdzniecības apgabala cenu līmenim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu