Februārī piena iepirkuma cena nedaudz sarūk; tuvākajos mēnešos nebūs kāpuma

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā vidējā provizoriskā piena iepirkuma cena šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri ir nedaudz kritusies un arī tuvākajos mēnešos piena iepirkuma cenas nepieaugs, sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Ar bažām es gribētu teikt, ka vidējā [piena] iepirkuma cena provizoriski varētu būt nedaudz zemāka nekā janvārī, jo diemžēl gan industriālo produktu segmentā, gan arī citu piena produktu segmentā situācija tirgū pasliktinājās. Cenas samazinās pat produktiem Jaunzēlandē, kurie jau tāpat ir zemas cenas. Tā, attiecīgi, ir kā ķēdes reakcija pasaulē un problēmas realizēt produktus parādās Polijai, Lietuvai, Igaunijai un, protams, arī Latvijai,» sacīja Šolks, piebilstot, ka tuvākajos mēnešos piena iepirkumu cenas nepieaugs.

Viņš piebilda, ka trešā daļa no Latvijā pārstrādei iepirktā svaigā tiek aizvesta uz Lietuvu vai Poliju, taču pārprodukcijas dēļ poļi šobrīd atsakās no Latvijas piena un arī lietuviešiem ir problēmas ar piena realizāciju. Piena produktu cenu krituma dēļ uzņēmējiem pārdot intervencē atliek sauso piena pulveri vai sauso vājpienu un sviestu, taču nav zināms, vai tas turpināsies, jo Eiropas Savienības (ES) ietvaros piešķirtā kvota intervencei drīzumā tiks izsmelta.

Šolks piebilda, ja Eiropas Komisija (EK) izlems kvotu turpmāk nepalielināt vai ierobežot, iepirkuma cena var pazemināties vēl vairāk. «Nav noslēpums, ka gan sviesta, gan sausā vājpiena tirgus cena ir zemāka par iepirkuma cenu intervencē,» sacīja Šolks, piebilstot, ka arī citas ārpus eiro zonas esošās valstis pārprodukcijas dēļ pazemina iepirkuma cenas.

Viņš piebilda, ka, piena ražošanas apmērs, tuvojoties vasarai, sezonalitātes dēļ turpinās pieaugt, un tā kā ir pārprodukcija, piena ražotāiem nepieciešams optimizēt piena ražošanas apmērus, dodot piena liellopiem sabalansētu barību, lai tie būtu veseli, taču netērējot līdzekļus, lai kāpinātu piena realizācijas apmēru, jo tas šobrīd nav nepieciešams.

Jau ziņots, ka vidējā piena iepirkuma cena Latvijā šā gada janvārī bija 220 eiro par tonnu.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu