Banka – uzticības bizness (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

BTB plāno ambiciozi, realizē – pārliecinoši Baltic Trust Bank (BTB) ir viena no lielākajām Latvijas universālajām komercbankām, kas apkalpo praktiski visas valsts tautsaimniecības jomas. Stabili attīstoties, tā nodrošina finansiālo pakalpojumu kvalitātes atbilstību arvien pieaugošajām klientu prasībām. BTB drīzumā plāno izlaist jaunu kredītkarti, sākt pensiju 2. līmeņa apkalpošanu un piesaistīt starptautisku sindicētu kredītu, kura līdzekļi tiks novirzīti mazajam un vidējam biznesam, intervijā Neatkarīgajai stāsta BTB valdes locekle Ieva Rācenāja.

– BTB padomes apstiprinātais budžeta plāns šim gadam ir vērienīgs. Kā to izdosies realizēt?

– Lai gan plāni ir lieli un ambiciozi, tie ir izpildāmi. Peļņas prognoze – 3,3 miljoni latu – ir sasniedzams un reāls mērķis. Domāju, ka to pat varētu pārpildīt. Banka plāno palielināt savu kredītportfeli par 50%, noguldījumu apjomu – par 32%, bet aktīvu apjomu – par 36%. Lai sasniegtu šos mērķus, banka nepārtraukti attīstās. Neraugoties uz pieaugošo konkurenci banku sektorā, BTB klientu skaits aug. Turklāt daudzi mūsu bankas pakalpojumus izvēlas ne tik daudz izdevīgāko procenta likmju vai zemo pakalpojuma izmaksu dēļ, bet gan attieksmes dēļ. Pateicoties tam, ka bankai ir plašs filiāļu un norēķinu grupu tīkls un tā ir pārstāvēta katrā Latvijas rajonā, ikvienam klientam varam veltīt tik daudz uzmanības un laika, cik nepieciešams. Neslēpsim, ka paliksim mazliet agresīvāki, piedāvājot bankas produktus un pakalpojumus, bet tomēr nezaudēsim individuālo attieksmi pret katru klientu.

Tajā pašā laikā mēs turpināsim darboties starptautiskajā arēnā. Aprīļa beigās ceram parakstīt jaunu kredītlīgumu uz diviem gadiem ar pietiekami pievilcīgiem procentiem gan mums, gan aizņēmējiem. Tas būs viens no pirmajiem gadījumiem, kad privātbanka Latvijā piesaistīs starptautisku kredītu uz diviem gadiem. Mums jau ir konkrēti projekti, kur šo naudu ieguldīt – pārsvarā šo naudu saņems korporatīvie klienti, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi. Daļu naudas novirzīsim arī lauksaimniecības kreditēšanai.

– BTB tas nebūs pirmais starptautiskais kredīts.

– Jā, pagājušajā gadā jau mēs veiksmīgi izgājām starptautiskajā tirgū, piesaistot sindicēto kredītu par 10 miljoniem eiro. Aizņēmuma vadošais pilnvarotais organizators bija Austrijas banka Raiffeisen Zentral Ćsterreich AG. Šogad šis process norit raitāk un vieglāk, jo mums ir pieredze un reputācija. Tas, ka BTB saņem šādu sindicētu kredītu, liecina par starptautisku uzticību.

Otra lielā lieta, par ko priecājamies, ir tas, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolēmusi izsniegt ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai BTB Asset Management, kas ir BTB meitasuzņēmums, licenci valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanai. Līdz šim varējām apkalpot tikai trešā līmeņa pensijas. Tagad esam gatavi arī apkalpot pensiju otro līmeni. Lai saņemtu šo licenci, banka tiek rūpīgi pārbaudīta un vērtēta.

– Noguldījumi un uzkrājumi pensijai ir stabils, tomēr samērā konservatīvs ieguldījumu veids. Vai piedāvājat cilvēkiem, kuri nebaidās riskēt, nopelnīt vairāk?

– Šāda iespēja vairāk interesē gados jaunus cilvēkus, kas ir zinoši vērtspapīros. BTB vērtspapīru daļa piedāvā atvērt vērtspapīru kontu, kā arī veikt operācijas ar vērtspapīriem dažādu valstu biržās un ar dažādiem finanšu tirgus instrumentiem. Ar bankas starpniecību klientiem tiek nodrošināta iespēja veikt vērtspapīru operācijas ASV, Eiropas, Krievijas vai citos pasaules vērtspapīru tirgos. Tāpat, izmantojot BTB vērtspapīru daļas pakalpojumus, klientiem ir iespēja veikt ieguldījumus arī visdažādākajos vērtspapīru tirgus instrumentos: akcijās, fiksēta ienākuma vērtspapīros, naudas tirgus instrumentos un citur, kas nodrošina praktiski neierobežotas peļņas iespējas. Lai veiksmīgi darbotos pasaules vērtspapīru tirgos, klientam nav jābūt finanšu tirgus speciālistam ar milzīgu kapitālu. Zinām vairākus gadījumus, kad klienti guvuši peļņu, ieguldot pat nelielas summas. Aktīvi šajā jomā darbojas arī viens no bankas meitasuzņēmumiem BTB Asset Management, piedāvājot trīs atvērtos ieguldījumu fondus: BTB Eiropas obligāciju fondu, BTB Austrumeiropas sabalansēto fondu un BTB Austrumeiropas akciju fondu. Katram klientam ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko fondu. Piemēram, Obligāciju fonds vairāk domāts konservatīviem cilvēkiem, kas negrib riskēt, bet tomēr vēlas saņemt lielākus ienākumus no saviem ieguldījumiem nekā no termiņnoguldījuma bankā. Sabalansētais fonds ir paredzēts cilvēkiem, kas ir gatavi mazliet riskēt un saņemt par to lielāku peļņu. Akciju fonds – aktīviem un progresīviem cilvēkiem. Uzskatu, ka privātpersonu naudas pārvaldes pakalpojumiem Latvijā ir liela nākotne.

– Vai bankas speciālisti iesaka, kuras akcijas pirkt un kad tās pārdot?

– BTB speciālisti piedāvā starpniecību darījumos ar vērtspapīriem un sniedz profesionālas konsultācijas par norisēm vērtspapīru tirgos, izvietojot resursus. Tomēr lēmumu par to, kādas akcijas pirkt vai pārdot, pieņem pats klients.

Banka ir Rīgas Fondu biržas biedre un Latvijas Centrālā depozitārija dalībniece, kā arī sadarbojas ar citām Latvijas komercbankām un starptautiskām finanšu institūcijām.

– Modernās tehnoloģijas kļūst par mūsdienu sabiedrības dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Kā banka sadzīvo ar modernajām tehnoloģijām?

– Bankas stratēģijā šogad ir plānots vēl tālāk attīstīt bankas tehnoloģijas. Jau pērn uzlabojām Interneta banku, palielinot tajā izmantojamo pakalpojumu klāstu, un drīz pēc tam bija jūtams, ka pieauga Interneta bankas lietotāju skaits. Mēs aicinām klientus vairāk izmantot šīs modernās tehnoloģijas, jo tas ikdienas rēķinu apmaksu padara ērtāku, turklāt – lētāku. Tajā pašā laikā mēs apzināmies, ka internets nav pieejams visiem, tāpēc katrā filiālē ir uzstādīts terminālis, kurā iespējams veikt bankas operācijas. Mūsu tuvākos plānos ir ieviest iespēju ar Interneta bankas starpniecību parakstīties uz pensijas 2. līmeni, nodarboties ar vērtspapīru tirdzniecību. Vēlamies mainīt arī bankas ārējo tēlu – kļūt mazliet atraktīvāki, košāki. To var redzēt jau mūsu jaunajos reklāmas plakātos un mārketinga aktivitātēs. Arī Interneta banka kļūst draudzīgāka un spilgtāka. Pateicoties plašajam filiāļu un norēķinu grupu tīklam, esam spēcīgi ārpus Rīgas, bet gribam tādi kļūt arī Rīgā, tādēļ šogad plānots atvērt vairākas jaunas filiāles galvaspilsētā.

Šobrīd BTB ir 74 filiāles un norēķinu grupas un esam pārstāvēti visā Latvijā.

– Ja nepieciešams aizdevums kāda projekta realizācijai, mājokļa iegādei vai lielam pirkumam, banka izsniedz kredītu. Vai ir vērts doties uz banku, lai saņemtu nelielu aizdevumu?

– Šis un nākamais gads būs ļoti aktīvs patēriņa kredītiem. To prognozējam ne tikai mēs, bet arī citas bankas. Lai nodrošinātu pieaugošo pieprasījumu pēc šā kredīta veida, drīzumā plānojam izlaist jaunu kredītkarti. Kredītkarte būs starptautiska, to varēs izmantot gan ārzemēs, gan Latvijā. Tā būs pieejama maija sākumā, kad sākas atvaļinājumu laiks, un var kalpot kā papildu drošība ikdienā, ja rodas nepieciešamība negaidītam pirkumam. Centīsimies, lai BTB kredītkarte būtu pievilcīgāka nekā citas šāda veida kartes. Klientu ērtībām piešķirsim kredīta brīvdienas un dosim iespēju vai nu atmaksāt visu summu uzreiz, vai pa daļām. Tas ir viens no lielākajiem šā brīža bankas projektiem.

– Ik gadu BTB uz svētkiem sagatavo īpašu piedāvājumu. Vai tāds būs arī uz Lieldienām?

– BTB arī šoreiz ir sagatavojusi īpašu piedāvājumu privātpersonām – Lieldienu depozītu. Tas ļauj saņemt paaugstinātus procentu ienākumus (procentu likme līdz 5,50%), noguldot bankā savus brīvos naudas līdzekļus. Veicot noguldījumu Interneta bankā, procentu likmes vienmēr ir par 0,05% lielākas. Noguldījumus Lieldienu depozītā banka jau pieņem kopš marta vidus un turpinās to darīt līdz aprīļa beigām. Ik gadu šo iespēju – noguldīt naudu ar izdevīgākiem nosacījumiem – izmanto arvien vairāk klientu. Turklāt ne tikai gados jauni rīdzinieki, bet arī solīda gadagājuma cilvēki reģionos.

– Tas, ka cilvēki uztic savu naudu, ir milzu uzticība, jo viena lieta ir ņemt aizdevumu, bet otra – uzticēt savus ietaupījumus.

– Priecājamies, ka daudzi sāk laikus domāt par savām vecumdienām, atliek kaut mazumiņu nākotnei. Banka ir uzticības bizness. Mēs šajā biznesā esam darbojušies sekmīgi, tāpēc klienti izvēlas mūsu banku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu