Uz "Financenet" lasītāju jautājumiem atbild Atbalsta programmu pārvaldes ALTUM vadītājs (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Latvijas Hipotēku un zemes bankā" ietilpstošās Atbalsta programmu pārvaldes ALTUM vadītājs Juris Cebulis atbild uz "Financenet" lasītāju jautājumiem.

Aleksandrs Jēms: Vai Jūs varētu sīkāk pastāstīt par Apmācības programmu uzsācējiem?

Juris Cebulis: Programmas pilns nosaukums ir: Apmācības, konsultācijas un finansiālais atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai. Programmas pirmais posms – apmācības varētu sākties jūlijā. Plānots, ka pretendentiem būs jāpilda iestājtests. Apmācības tiks organizētas grupās (10-20 cilvēki) dažādās pilsētās visos Latvijas reģionos. Apmācību ilgums –130 mācību stundas (aptuveni 2 mēneši). Apmācību beigās programmas dalībniekiem būs jāsagatavo biznesa plāns sava biznesa uzsākšanai.

ALTUM izvērtēs iesniegtos biznesa plānus pēc noteiktiem vērtēšanas kritērijiem un pozitīva vērtējuma gadījumā piedāvās jaunajam uzņēmējam aizdevumu līdz 18 tūkstošiem latu biznesa plāna īstenošanai. Aizdevumus tiks piešķirti pret personīgo galvojumu, neprasot nodrošinājumu. Kopā ar aizdevumu jaunie uzņēmēji varēs saņemt grantu komercdarbības uzsākšanai (līdz 1850 latiem) kā iemaksu jaunizveidotā uzņēmuma kapitālā. Tāpat projekta ieviesējam (uzņēmuma īpašniekam) tiks nodrošināts neliels grants iztikas nodrošināšanai – 240 lati mēnesī pēc nodokļu nomaksas no 1. līdz 6. uzņēmuma darbības mēnesim un 120 lati pēc nodokļu nomaksas no 7. līdz 12. uzņēmuma darbības mēnesim. Biznesa plāna īstenošanas gaitā jaunajiem uzņēmējiem tiks finansēti konsultāciju pakalpojumi, apmaksājot komercdarbības uzsācēju izvēlēto konsultantu (mentoru) pakalpojumus par kopējo summu līdz 2150 latiem.

Andy: Labdien! Cik lielam ir jābūt līdzfinansējumam, ja es vēlos ņemt uzsācēju aizdevumu?

Juris Cebulis: ALTUM sniedz uzsācēju aizdevumus investīciju projektu īstenošanai. Uzņēmējam, kas vēlas saņemt ALTUM aizdevumu, jāpiedalās ar savu līdzfinansējumu vismaz 10% apmērā no kopējās projekta summas. Pie tam līdzfinansējums var būt ieguldījums iecerētā projekta realizācijā gan naudā, gan mantā, gan natūrā.

Evita Aleksejenko: Labdien! Sakiet, lūdzu, ko nozīmē ALTUM, – vai tam ir kāda saistība ar olimpisko devīzi CITIUS, ALTIUS, FORTIUS – ātrāk, augstāk, spēcīgāk?

Juris Cebulis: Atbalsta programmu pārvaldes nosaukums ALTUM ir nācis no latīņu valodas, un tas nozīmē atbalstīt, spēcināt, lolot (ir arī citas nozīmes). Mums likās, ka šie vārdi ļoti trāpīgi raksturo mūsu sūtību un darba lauku, jo ALTUM pamatuzdevums tieši tāds arī ir – atbalstīt un spēcināt Latvijas uzņēmējus un, protams, arī citas atbalstāmās mērķa grupas. Lai arī ALTUM nav tas pats vārds ALTIUS no olimpiskās devīzes, mums šī līdzība liekas ļoti atbilstoša, jo “ātrāk”, “augstāk”, “spēcīgāk” var kalpot par ikviena uzņēmīga cilvēka devīzi.

Deniss: Ja man jau kādreiz ir bijusi pieredze uzņēmējdarbībā, tiesa negatīva, vai es varu pieteikties uz uzsācēju apmācību programmu?

Juris Cebulis: Jā, varat. Ierobežojumi līdzšinējai darba pieredzei nepastāv. Jāpiebilst gan, ka pagaidām vēl notiek Jūsu pieminētās programmas (pilns nosaukums – Uzņēmējdarbības uzsācēju apmācību, konsultāciju un finansiālā atbalsta programma) sagatavošanas darbi. Prognozējam, ka pieteikšanās uz apmācībām sāksies jūnijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu