Policists izraisa avāriju. Cietušais nomirst, bet kārtībsargs turpina strādāt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2013. gada 28. februārī Ogres pilsētā pašvaldības policists izraisīja avāriju, kurā gāja bojā jauns vīrietis. Šobrīd pašvaldības tiesībsargs turpina strādāt savā amatā, jo viņa vainu tiesa nav atzinusi. Tikmēr krimināllieta turpinās.

Pirms trim gadiem Ogres pašvaldības policists ar operatīvo dienesta auto Ogres pilsētā, kā TVNET ziņo avārijā mirušā vīrieša brālis, šķērsoja ielu krustojumu pie sarkanās gaismas ar ātrumu 128 km/h. Strauji braucošais tiesībsargs ietriecās krustojumu šķērsojošajā transporta līdzeklī, kā rezultātā auto vadītājs gāja bojā. Tiesas process par sākto krimināllietu joprojām turpinās; jau trešo gadu.

Savējos neapbižo

Mirušā vīrieša brālis TVNET stāsta, kas rakstīts protokolā par avārijas atgadījumu, bet tiesa šiem faktiem nepievērš uzmanību: «Pēc avārijas notikuma vietā pirmā ieradās Ceļu policija. No Pašvaldības policijas automašīnas ceļu kārtībsargi izņēma svarīgāko inventāru, tai skaitā vienu no svarīgākajiem pierādījumiem – video reģistratoru. Šādas tiesības ir tikai krimināllietas izmeklētājam, ne ceļu policistiem.»

Ogrē Valsts policija un Pašvaldības policija atrodas vienā ēkā. Protokolā vēl rakstīts, ka krimināllietas izmeklētājs pazudušo video reģistratoru atrada pašvaldības policista kabinetā. Tikai ar izdzēstiem failiem (izdzēsts tieši avārijas brīdis).

Tiesu process, iespējams, apzināti vilcināts

Tiesa par izraisīto avāriju, kas atņēma viena cilvēka dzīvību, tiek risināta jau trešo gadu - Ogres novada tiesā, tai pašā adresē un ēkā, kur Ogrē bāzējas un «draudzējas» Valsts un Pašvaldības policijas kārtībsargi.

Bojā gājušā vīrieša ģimene neuzticas ne Ogres novada tiesas tiesnesei (Zeltīte Kusiņa), ne prokurorei, jo tiesas procesā nemitīgi tiek skatītas lietas, kas nav tieši saistītas ar avārijas lietas atrisināšanu. Kā piemēru mirušā vīrieša brālis TVNET min: «Nākamā tiesas sēde būs šā gada aprīlī. Tajā tiks atkārtoti pētīts, vai video reģistratorā, kas piefiksēja nelaimes gadījumu, atrodas faili un, ja ne, vai tie ir izdzēsti. Un, ja tas apstiprinās, tad - vai apzināti. Bet jau sen ir zināms, ka failu video reģistratorā nav un tie izdzēsti. Mēs vēlamies nomainīt tiesnesi un prokurori, bet tas nav iespējams, jo šādu lēmumu lemj pati tiesnese. Viņa uzskata, ka viss notiek likuma ietvaros.»

Avārijas apstākļi

Visi aculiecinieki liecina, ka policists krustojumu šķērsoja bez skaņas un bākuguns gaismas signāliem, izņemot kārtībsargu. Viņš liecina, ka gaismas un skaņas signālus ieslēdzis piecas sekundes pirms iebrauca krustojumā zem sarkanās gaismas.

Interesants fakts, ka kārtībsargs, kurš izraisīja avāriju, lielā ātrumā traucās pa pilsētu, lai nokļūtu pie suņu ķērājiem, kamēr otra policistu brigāde jau atradās notikuma vietā pie «bīstama» suņa un to pieskatīja. (Pirms tam bija izsaukums no iedzīvotāja par «dzīvībai bīstamu suni»). Kā stāsta nelaiķa brālis, pēcāk «bīstamais suns» krimināllietā vairs nefigurēja.

Apsūdzētais policists turpina strādāt

Ogres pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dimants noliedz faktu, ka policists avārijā ir vainīgs, līdz to nenolems tiesa. Viņam šādu lēmējtiesību nav. Tieši tāpēc policists turpina strādāt pašvaldībā. Bet Ogres iedzīvotāju 16 iesniegumus par bailēm un nedrošību dzīvot Ogrē, ja pilsētā par policistu strādā persona, kas krimināllietas laikā, iespējams, veicis slepkavību, Ogres domes izpilddirektors neuztver nopietni. Tie esot pārāk emocionāli ziņojumi. Turklāt arī policists ir cilvēks, tā Dimants min vienā no Latvijas televīzijas kanāliem.

Mirušā brālis TVNET stāsta: «Pašvaldība ir tik ļoti paslēpusies aiz likuma burta, ka uz jebkuru jautājumu pēc būtības tie atbild, tikai balstoties uz «kāda likuma», «viena vai diviem apakšpunktiem». Ģimene, kura ilgstoši cīnās par elementāru cieņu pret viņu mirušā ģimenes locekļa godu, negurstoši uzdod jautājumu – cik tiesiskā valstī mēs dzīvojam?»

Par slepkavību apsūdzētais policists apbalvots kā labākais pašvaldības kārtībsargs

Nelaiķa brālis turpina: «Lai nu kā, kļūdas pieļaujam mēs visi. Protams, arī amatpersonas, bet visšokējošākais ir tas, kas notika pēc šā nelaimes gadījuma. Proti, jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir skaidrs, ka ikvienam mirstīgajam pēc šādi izraisītas automašīnu avārijas draudētu pamatīgas sankcijas - sākot ar tiesību atņemšanu, atbrīvošanu no amata un beidzot ar iespējamu brīvības atņemšanu. Bet šis nav tas gadījums – pašvaldības policists arī trīs gadus pēc avārijas aizvien pilda savus dienesta pienākumus, ir ticis nominēts un apbalvots gada balvai «Labākais pašvaldības policists», ir manīts, vadot operatīvo transportlīdzekli (Ogres pašvaldības domes izpilddirektors Pēteris Dimants to kategoriski noliedza, sakot, ka pie stūres gan (apsūdzētais policists) nav sēdies).»

Mirušā vīrieša ģimenei vislielākās sāpes, sašutumu izraisa tieši tas, ka pašvaldības policistu pēc viņa izraisītās autoavārijas, kas uz visiem laikiem atņēma daļu no viņu ģimenes, vietējā vara 2013. gada decembrī apbalvojusi par godprātīgu un profesionālu darbu sabiedriskās kārtības nodrošināšanā.

«Ar šādu pamatojumu apbalvo cilvēku, pret kuru ir izvirzīta apsūdzība cilvēka nonāvēšanā, tātad ir ierosināts kriminālprocess. Acīmredzot mūsu sāpes, ciešanas, sapratne par taisnīgumu, cilvēcību šai varai ir pilnīgi vienaldzīgas un pat traucējošas,» tā nelaiķa brālis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu