Viņa Svētība Dalailama XIV atgriezīsies Latvijā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Sestdien, 13.februārī, Latvijas Ārstu biedrībā notika budisma meditācijas centra «Ganden» un biedrības «Latvija-Tibetai» organizēta tikšanās, kuras laikā tika arīdzan paziņots par Viņa Svētības Dalailamas XIV vizīti un mācībām Latvijā šā gada oktobrī.

Pasākumā piedalījās LR Saeimas Tibetas grupas vadītājs Mārtiņš Šics, Latvijas Universitātes profesors Andris Buiķis, «Latvija-Tibetai» valdes loceklis Jānis Mārtiņš Skuja, biedrības «Saglabāsim Tibetu» pārstāve Dina Mūrniece, budisma meditācijas centra «Ganden» direktore Agnese Bišofa, mūziķis Raimonds Gusarevs (El Mars), igauņu publicists Rojs Straiders (Roy Strider), Tibetas atbalstītājs Jānis Dambītis u.c.

Tibetas atbalstītāju galvenais paziņojums bija Viņa Svētības Dalailamas XIV vizīte Rīgā šā gada 10. un 11.oktobrī, kad paredzētas mācības. A.Bišofa atklāja, ka šo mācību tēmu izvēlējies pats Dalailama, t.i., «Dharmakirti» teksta «Pranamat Vartika» 2.nodaļu, kurā skaidrota Budas daba, tirzāta iespēja sasniegt tukšumu un kļūt apgaismotam.

Biedrības «Latvija-Tibetai» pārstāve Dina Mūrniece pastāstīja, ka darbs pie šo mācību organizēšanas aizsākās uzreiz pēc iepriekšējo mācību beigām 2014.gadā. Biedrības «Glābsim Tibetu!» Krievijas pārstāve janvārī tikusies ar Dalailamu Indijā un saņēmusi gala jāvārdu, ka mācības notiks Rīgā. «Darbs ir sācies, šobrīd notiek līgumu slēgšana ar «Skonto» halli. Laika ir vairāk nekā 2014.gadā, kad mācības bija jānoorganizē triju mēnešu laikā,» atklāja D.Mūrniece.

Tikšanās laikā kopā ar Tibetas neatkarības atbalstītājiem no Lietuvas un Igaunijas tika aktualizēts arīdzan jautājums par Tibetas pasu atzīšanu. Šobrīd Tibetas pases tiek atzītas vairākās Rietumu valstīs, to skaitā Lietuvā, taču ne Igaunijā un Latvijā. Lai Tibetas iedzīvotāji varētu ieceļot Latvijā, jāiziet garš un sarežģīts process, turklāt vīzu izsniedz kā atsevišķu dokumentu. Tāpēc bieži vien, lai atvieglotu šo procesu, vīza tiek kārtota caur Lietuvu, kur šādu problēmu nav.

Igauņu publicists un aktīvs cilvēktiesību aizstāvis Rojs Straiders nāca klajā ar ierosinājumu veidot Baltijas Tibetas komiteju, lai katras valsts pārstāvjiem būtu vieglāk pārstāvēt Tibetas intereses parlamentā, kā arī radīt vienotu interneta platformu parakstu vākšanai. «Apvienojoties mēs kļūtu nevis trīs, bet gan 10 reižu spēcīgāki,» uzskata R.Straiders. «Žurnālisti un mūziķi pauž atbalstu Tibetai, taču tas nav regulāri un organizēti, tāpēc nepieciešama vienota darba grupa.»

Pēc tikšanās budisma meditācijas centrā «Ganden» notika Losar jeb tibetiešu Jaunā gada svinības, piedaloties R.Gusarevam (El Mars), R.Straideram un citiem mūziķiem, kuru laikā bija iespēja baudīt tibetiešu tradicionālo virtuvi un citas aktivitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu