Pētījums: korupcija ir veids, kas uzņēmējiem palīdz uzvarēt konkurences cīņā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Gadu no gada pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka korupcija ir viens no veidiem, kas palīdz uzvarēt konkurences cīņā, parādījis «Latvijas Faktu» pētījums, kas tapis pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pasūtījuma.

«Gadu no gada aug priekšstats par to, ka korupcija ir viens no veidiem, kas palīdz uzvarēt konkurences cīņā, kas daudz ko liecina par uzņēmējdarbības vidi,» otrdien sacīja «Latvijas Faktu» direktors Aigars Freimanis.

Šādu iedzīvotāju skaits 2015.gadā sasniedzis 57%, kas ir vairāk nekā puse aptaujāto. Tas ir teju vienīgais rādītājs aptaujā ar pieauguma tendenci.

Pētnieks norādīja, ka šāds priekšstats nerodas tukšā vietā.

«Tas nerodas tukšā vietā, tas rodas uz kādas informācijas bāzes, patiesas informācijas bāzes, baumu bāzes. Svarīgi ir piebilst, ka, reaģējot uz šo jautājumu - kur korupcija palīdz, tas gadu no gada ir pieaudzis. Ir sajūta, ka panākumi biznesa vidē lielā mērā ir saistīti ar korupciju kā tādu,» par iegūtajiem datiem stāstīja Freimanis.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks norādīja, ka jau iepriekš tika noteikts, ka šogad lielāka uzmanība tiks pievērsta arī uzņēmējdarbību videi, ko rekomendācijās Latvijai iesaka arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

«Plānojam izvērst uzmanību uzņēmējdarbībai, lai veicinātu viņu izpratni, ka, pieļaujot kukuļņemšanu un došanu valsts un pašvaldību pasūtījumos, viņi grauj konkurenci starp uzņēmējiem, normālu uzņēmējdarbības vidi, galu galā arī viņi var zaudēt nākotnē,» sacīja Streļčenoks.

Jau ziņots, ka KNAB otrdien iepazīstināja ar aptaujas «Attieksme pret korupciju Latvijā» aptaujas rezultātiem. Sabiedrības viedoklis tiek noskaidrots jau vairākus gadus, kas ļauj datus salīdzināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu