Butkevičs: Visaginas AES jautājums nav atlikts

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jautājums par jaunas atomelektrostacijas (AES) celtniecību Lietuvā nav atlikts un triju Baltijas valstu ministri šogad turpinās sarunas par iespējām kopīgi īstenot šo projektu, pirmdien paziņojis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

«Visaginas AES jautājums nav atlikts. Enerģētikas ministrs šogad tiksies un runās ar Latvijas un Igaunijas ministriem, kas atbildīgi par enerģētiku. (..) Baltijas ministru padomes sēdes laikā Igaunijas premjers norādīja, ka grib redzēt galīgos ekonomiskos aprēķinus. Mēs esam iesnieguši visu informāciju un atbildējuši uz visiem jautājumiem, un ceram tuvākajā laikā saņemt atbildes,» viņš sacījis žurnālistiem savā ikgadējā preses konferencē.

Igaunijas valdības vadītājs Tāvi Reivass decembrī Viļņā norādīja, ka visi kopīgie projekti ir svarīgi no enerģētiskās drošības viedokļa un diskusijām par tiem jāturpinās, bet rūpīgi jāizanalizē, vai tiem ir ekonomiskas perspektīvas.

Šādu aplēšu nepieciešamību jau vairākus gadus akcentē politiķi, bet sarunas starp Baltijas valstīm faktiski apstājušās, kopš lietuvieši 2012.gadā konsultatīvā referendumā visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. Tagadējā valdība, kas sāka darbu drīz pēc šā referenduma, vairākas reizes noteikusi jaunus termiņus, kad tiks pieņemti lēmumi par Visaginas AES, tomēr tas joprojām nav noticis.

Lietuva 2011.gada vasarā izvēlējās par plānotās jaunās kodolstacijas stratēģisko investoru Japānas kompāniju «Hitachi».

Medijos izskanējušas arī ziņas, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija sākusi rēķināt, vai Lietuva šo projektu varētu īstenot tikai sadarbībā ar «Hitachi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu