LPTA: mazumtirdzniecības sfēru «bremzē» politiķu neizpratne par tās nozīmīgumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Mazumtirdzniecības sfēru Latvijā «bremzē» valsts institūciju un politiķu neizpratni par mazumtirdzniecības kā nozares nozīmīgumu kopējā tautsaimniecības izaugsmē un risinājumiem, kas veicinātu konkurenci, godīgu uzņēmējdarbību un mazinātu ēnu ekonomiku, aģentūrai BNS teica Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Tostarp joprojām nav pilnveidots tā sauktais «baltais saraksts», kas dotu iespēju skaidri nošķirt godīgus un negodīgus tirdzniecības uzņēmumus. «Patlaban nereti šķiet, ka lēmumpieņēmēji, veidojot nozares regulējumus, pieņem, ka tajā strādā vien blēži un krāpnieki, taču tas neatbilst realitātei. Lielākie mazumtirgotāji «Rimi», «Maxima», «Narvesen» ir ne tikai vieni no lielākajiem tirdzniecības uzņēmumiem, bet arī vieni no lielākajiem nodokļu maksātajiem valstī,» norādīja Krūzītis.

Pēc viņa teiktā, valsts pārvaldei būtu jāizvērtē un jāsabalansē valsts politikas, normatīvo aktu un nodokļu sloga ietekme uz uzņēmējdarbības vidi, mazumtirgotāju izmaksām. Taču nereti tiek pieņemti lēmumi, kas ne vien nedod cerēto ieguvumu, bet arī kaitē uzņēmējiem, piemēram, alkohola aprites likumā ietverto prasību uzstādīt filmēšanas kameras kases zonās, kas vēlāk tika atcelta, kamdēļ godprātīgie tirgotāji bija iztērējuši ievērojamus līdzekļus, kas, kā vēlāk izrādījās, nebija lietderīgi, norādīja asociācijas izpilddirektors.

Krūzītis piebilda, ka līdzīgi ir arī ar diskusijām par nepieciešamajām izmaiņām kases aparātu regulējumā. «Jau iepriekš radot fonu un nosaucot gandrīz visus tirgotājus par nodokļu nemaksātajiem, neizvērtējot kā samērīgi un efektīgi ieviest kases aparātu regulējumu, visai nozarei tiek uzlikts par pienākumu sasteigti, īsā laika sprīdī ieviest jaunos noteikumus, kas izmaksu ziņā mērāms desmitos miljonu,» sacīja LPTA vadītājs, piebilstot - ir pamatotas aizdomas, ka milzu investīcijas, kas būs nepieciešamas prasību izpildei nenesīs gaidīto ēnu ekonomikas samazinājumu, bet būs vēl viens slogs godīgajiem uzņēmumiem.

LPTA ir apvienojušies mazumtirdzniecības uzņēmumi «Maxima Latvija», «Rimi Latvia» un «Narvesen Baltija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu