Brigmanis: Valdībai jāizvērtē «airBaltic» valdes un padomes atbildība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdībai ir jāizvērtē nacionālās aviokompānijas «airBaltic» valdes un padomes atbildība, šodien pēc Zaļo un zemnieku (ZZS) savienības Saeimas frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja tās priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Politiķis norādīja, ka aktuāls jautājums ir, vai pašreizējā «airBaltic» padome drīkst turpināt strādāt, un ZZS uzskata, ka nē un ir jāveic padomes darba pārskatīšana. Brigmanis apliecināja, ka šos izteikumus bija domājis attiecināt ne tikai uz padomi, bet arī uzņēmuma valdi.

Viņš norādīja, ka saistībā ar padomes un valdes atbildību nepieciešams saprast, kurš izstrādāja līguma ar investoru sākotnējo variantu un kāpēc tikai pēc pastiprinātas sabiedrības intereses nācās to pārstrādāt. Tāpat jāsaprot, kāda atbildība ir Satiksmes ministrijas valsts sekretāram, taču bez attiecīgas izmeklēšanas, to nevar pateikt, norādīja politiķis.

Kā ziņots, ZZS vairākums Saeimas balsojumā atbalstīs 80 miljonu eiro aizdevumu aviokompānijai «airBaltic».

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien slēgtā sēdē ar sešām balsīm par un divām pret atbalstīja 80 miljonu eiro aizdevumu aviokompānijai «airBaltic».

Pieņemtais lēmums paredz atļaut finanšu ministram atbilstoši valdības lēmumam par turpmākajām darbībām «airBaltic» attīstības nodrošināšanai palielināt apropriāciju SM līdz 80 miljoniem eiro, paredzot dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem «airBaltic» pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāru līguma parakstīšanas. Darījumam nebūs negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

Tāpat lēmuma projekts paredz noteikumu, ka «airBaltic» un tās meitassabiedrības nedrīkst iegādāties, nomāt vai citā veidā izmantot to valstu militāri rūpniecisko kompleksu vai uzņēmumu produkciju, kas pakļautas Eiropas Savienības vai starptautiskām sankcijām, kurām pievienojusies Latvija.

Tātad šis lēmumprojekts skaidri pasaka, ka «airBaltic» nevarēs iegādāties «Sukhoi» lidmašīnas.

Rīt par šo jautājumu lems Saeima.

Kā ziņots, valdība lēma atbalstīt «Prudentia» atrasto nacionālās aviokompānijas «airBaltic» investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij jāiegulda 80 miljoni eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu