Laiks adventes vainagam - idejas un fakti!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan daudziem šķiet, ka īstie Ziemassvētki mājās atnāk tikai tad, kad tiek atnesta eglīte, patiesībā tie sākas daudz agrāk – ar adventi! Visizplatītākais četru nedēļu rituāls ir četru svecīšu aizdegšana apaļajā adventes vainagā. Kāds vainags tavu māju rotās šogad?

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēsture un nozīme

Kristīgajiem četras nedēļas ilgā advente ir kristietības reliģijas cetrālās figūras - Jēzus Kristus gaidīšanas laiks; tulkojumā no latīņu valodas vārda «advenire» tā nozīmē «atnākšana».

Adventes pirmajā svētdienā sākas jaunais Baznīcas liturģiskais gads, kas tradicionāli noslēdzas ar Mūžības svētdienu. Šāda kārtība veidojusies no izpratnes, ka cilvēka ticības dzīve sākas līdz ar sastapšanos ar Kristu. Kristus ir Dievs, kurš kā bērns ienāk cilvēka dzīvē, pieaug, atstāj savu mācību, mirst pie krusta, Lieldienās augšāmceļas un vada cilvēku uz sastapšanos ar Dievu pēc laicīgās dzīves.

Tradicionāli adventes laikā katru svētdienu tiek aizdedzināts pa vienai svecītei adventes vainagā.

Mūsdienās adventes svētdienās bieži tiek lietots šāds tematisks iedalījums:

1.svētdiena — Dieva solījums par pasaules Pestītāju Ēdenes dārzā;

2.svētdiena — praviešu solījumi Vecajā Derībā par pasaules Pestītāja nākšanu;

3.svētdiena — Jāņa Kristītāja norādījumi par Pestītāju tautas vidū;

4.svētdiena — Kristus norādījumi par Viņa otro atnākšanu Lielajā Tiesas Dienā.

Pirmo adventes vainagu 1833. gadā, izpušķojot koka krustu ar egļu zariem un iededzot 23 sveces, pasaulei dāvināja Hamburgas bērnu patversmes bāreņi. Adventes laiks ir divdesmit trīs dienas ilgs.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Apaļā vainaga variācijas

Vispierastāk Adventes vainagu mēs redzam pamatnē darinātu no egļu skujām. Tiesa, tas izskatās bagātīgi un daiļi, tomēr skujām ir arī savs mīnuss – tās drīz vien sāk birt un tīkamo ātri vien padara par lieku ikdienas pienākumu dzenāt pa māju skujas.

Tomēr, kā zina stāstīt floristi, ir egles, kuras it kā, ievītas vainagos, nebirstot – tā ir sudrabegle un Kanādas priede. Skaidra lieta, ka šie augi nav tik bieži sastopami kā egle, tāpēc arī kā izejmateriāls tas ir krietni dārgāks. Vēl metode - lai nebirtu skujas, iesaka tās sapūst ar matu laku. Nereti skuju zarus vienkārši aptin jau ap gatavu pamatni, ko nereti arī veido no salmiem - tos cieši savijot kopā, var iegūt stabilu vainaga pamatni. Arī avīzes, audumi vai papīrs vairākās kārtās var kalpot kā pamatne.

Otra izplatītā vainagu pamatne tiek darināta no kailzariem. Tie ir svaigi bērza zari vai vīnstīgas. Perfekti, ja izdodas vīnstīgas iegūt ar visiem vīnogu «loku matiņiem» , kas piešķir vainagam papildu šarmu. Zari ir elastīgi, tomēr tie vīšanas procesā nedrīkst būt par sausiem, lai nesalūztu. Vainaga pamatni veido, vijot kopā vairākus kailzarus.

Vainagu pamatnēm mēdz izmantot arī sūnas, kuras no meža ir jāņem mitras. Vislabākās sūnas būs tur, kur ir skāba zeme. Sūnas būs nepieciešamas daudz – apmēram viens liels iepirkumu maisiņš. Ja sūnas gadās savākt mežā par slapju – tās var nelielā temperatūrā izžāvēt cepeškrāsnī. Sūnu vainadziņam būs nepieciešama papildu pamatne, kas var būt stieple, avīzes, zari vai kas tml., ap ko aplikt sūnas. Saka, ka skaisti izskatās arī no nokaltušām papardēm darināts vainags. Šobrīd jau sniegs tās būs padarījis mitras, tādējādi pakļāvīgas vainagam. Ir gadījies redzēt arī ķērpju vainagus.

Stingras un gludas pamatnes var iegūt, savijot kopā resnas metāla stieples. Tāpat pamatni var veidot no speciālas floristikas oāzes, kurā dekorācijas var vienkārši saspraust. Ir iegādājamas arī putuplasta pamatnes, kuras var nopūst un aplīmēt, ar ko vien sirds kāro.

(Rakstā izmantota informācija no Alises Tilakas lekcijas «Darini pats Ziemassvētku dekorācijas. Lietu otrā elpa»).

 
Foto: kramwerkstatt.blogspot.co.at

Alternatīvas apaļam vainagam

Turklāt adventes vainags nebūt nav jāuztver un jāveido tradicionāli kā aplis. To var veidot puķu podiņā, svečturī, vāzītē.

Idejas

  • Sveces senā traukā
  • Sveces podiņos vai burkās
  • Sveces uz koka paliktņiem, celmiem
  • Sveces dažādos svečturos
  • Katra svece ar savu vēstījumu (apzīmētas vai izdekorētas)
  • Peldošās sveces.

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vainaga dekorācijas

Dabas materiāli – kastaņi, zīles, čiekuri, gliemežvāki, sausie ziedi, augļu kauliņi, rieksti, akmeņi, piepes, koku mizas utt.

Virtuves materiāli – lauru lapas, kafijas pupiņas, makaroni, žāvēti āboli u.c. augļi, pupiņas, zirņi, ķiploki, sīpoli, grūbas, popkorns, kaltēti citrusaugļi, krustnagliņas, kanēļstandziņas utt.

Saldumi – konfektes, piparkūkas, zefīri, želejkonfektes.

Mākslīgie materiāli – sizals, auduma gabaliņi (mežģīnes, tills), vīna korķi, mazas turziņas, eglīšu mantiņas, bērnu rotaļlietas, pogas, lentes, atslēgas, dziju kamoliņi, spalvas, pērles, kurpju auklas utt.

(Rakstā izmantota informācija no Alises Tilakas lekcijas «Darini pats Ziemassvētku dekorācijas. Lietu otrā elpa»).

 
Foto: flickr.com/tschiae

Ugunsdrošība!

Svarīgi ir apzināties ugunsdrošību

  • Vienmēr sveci novieto uz nedegošas virsmas. Nekad nenovieto sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem.
  • Pārliecinies, ka sveces ir stabili novietotas un nevar apgāzties.
  • Svečturim ir jābūt stabilam, lai tas nevarētu apgāzties, tādēļ tas jāizvēlas atbilstoši sveces lielumam un formai.
  • Nepieļauj liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst.
  • Neatstāj degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi.
  • Uzmani, lai telpā, kur deg sveces, nerastos caurvējš.
  • Dodoties prom vai pirms gulētiešanas pārliecinies, ka svece ir nodzēsta!*

*http://www.vugd.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu