Par ERAB galveno ekonomistu kļūs Krieviju atstājušais Gurijevs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) galveno ekonomistu iecelts bijušais Maskavas Jaunās ekonomikas skolas rektors Sergejs Gurijevs, kurš pirms diviem gadiem atstāja Krieviju, saskaroties ar tiesībsargājošo iestāžu spiedienu.

Viņš sāks strādāt Londonā bāzētajā ERAB 2016.gada vidū pēc tam, kad pabeigs pasniedzēja darbu Parīzes Politikas studiju institūtā (Sciences Po) Francijā.

Gurijevs norādīja, ka 2013.gada ir bijis spiests atstāt Krieviju, baidoties no iespējamām vajāšanām, jo piedalījies ziņojuma izstrādē par to, ka otrais notiesājošais spriedums bijušā naftas kompānijas JUKOS vadītāja Mihaila Hodorkovska lietā ir bijis netaisnīgs.

Ekonomists uzsvēra, ka viņā iecelšana par ERAB galvenais ekonomistu ir pagodinājums.

«Bankai ir nozīmīga loma, palīdzot attīstīt mūsu valstu ekonomikas, un es gaidu manu iesaisti šajā darbā,» viņš sacīja.

Kad pirms mēneša parādījās baumas par Gurijeva iecelšanu šajā amatā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja: «Es nezinu, kāpēc viņš aizbēga, neviens nesūdzējās par viņu,»

«Es nedomāju, ka viņš aizbēga. Viņa sieva ilgi strādāja ārzemēs, viņa atrada darbu ārzemēs, devas uz turieni, tur maksā vairāk nekā šeit, tas arī viss,» piebilda Krievijas prezidents.

«Ja viņš izlems atgriezties un strādāt šeit, lūdzu, mēs būsim tikai priecīgi,» sacīja Putins.

Pēdējos gados Gurijevs ir piedalījies ERAB ziņojumu veidošanā un ir bijis komitejā, kas sniedz padomus galvenajam ekonomistam, kura pienākumus kopš janvāra pilda Hanss Pēters Lankess.

ERAB prezidents Suma Čakrabarti paziņoja: «Es esmu ļoti priecīgs, ka mums pievienosies tāda līmeņa ekonomists kā Sergejs Gurijevs.»

«Viņš šim darba un bankas izpildkomitejai sniegs lielu pieredzi un ekspertīzi,» sacīja bankas vadītājs.

«Viņam ir dziļas zināšanas par valstīm, kurās mēs darbojamies, un kā galvenajam ekonomistam viņam būs liela loma, palīdzot mums pildīt mūsu uzdevumu,» piebilda Čakrabarti.

ERAB ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku.

ERAB pieder 61 valstij, kā arī Eiropas Komisijai (EK) un Eiropas Investīciju bankai (EIB). Tā iegulda galvenokārt privātajā sektorā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu