Vienam no Vecrīgas grautiņu dalībniekiem piespriež trīs gadus cietumā (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas apgabaltiesa trešdien pasludināja spriedumu, kurā par dalību 2009.gada 13.janvāra masu nekārtībās Vecrīgā ar reālu brīvības atņemšanas sodu uz trīs gadiem un vienu mēnesi tika notiesāts Māris Grope, pavēstīja Gropes advokāts Jānis Mucenieks.

Mucenieks apšauba tiesas notiesājošā sprieduma objektivitāti, jo aizstāvības ieskatā prokuratūra šajā lietā nav varējusi tiesai pierādīt noziedzīgā nodarījuma sastāvu pēc Krimināllikuma 225.panta (aktīva dalība masu nekārtībās). Advokāts tiesu debatēs lūdza tiesu attaisnot apsūdzēto noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ un pierādījumu neesamības dēļ vai izbeigt krimināllietu pret Gropi.

No lietas materiāliem ir redzams, ka apsūdzētais nav aktīvi piedalījies masu nekārtībās, bet gan nejaušas sakritības dēļ 2009.gada 13.janvārī atradies notikumu epicentrā pie veikala «Bravo» Vecrīgā, pauž advokāts.

Mucenieks norāda, ka, pūļa ietekmes vadīts, apsūdzētais rīkojies spontāni, gluži kā visi tuvumā esošie cilvēki, un ieskrēja veikalā, kur paķēra divas pudeles ar alkoholu, no grīdas pacēla četras paciņas cigarešu. Pēc tam apsūdzētais labprātīgi pirmajiem pretim nākošajiem policistiem esot atdevis no veikala stihiski paņemtās pudeles un cigaretes.

Lietā apsūdzēti Ronalds Podziņš, Vilnis Rozenbergs, Māris Grope, Aleksejs Borisenkovs un Edgars Vendlands.

Jau vēstīts, ka 2009.gada 13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas «Sabiedrība citai politikai» pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģakmeņiem, pudelēm un citām drazām. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu